Rome wordt altijd beschreven als Europa’s mooiste openluchtmuseum en toch kan het soms lijken of je voor elk historisch monument en elk bijzonder uitzicht je portemonnee op tafel moet leggen. Zeker reizigers die met een klein budget rondtrekken zouden dat geld liever besteden aan een uitgebreide cena of een goede Italiaanse olijfolie voor thuis. Maar gelukkig zijn er genoeg hele mooie dingen te zien in Rome zonder daarvoor te hoeven betalen en waardoor culinaire hoogtepunten tijdens je citytrip Rome niet hoeven te ontbreken!

De Sint Pieter

Het klinkt misschien als iets onvoorstelbaars, maar toegang tot de grootste kerk ter wereld is toch echt gratis! Het enige wat het je zal kosten om deze adembenemende basiliek in Rome van binnen te zien is je eigen kostbare tijd; zeker in de lente- en zomermaanden lopen de ellenlange rijen wachtenden als een oneindige slang over het Sint Pieterplein, maar als je dan eindelijk voet zet op de eeuwenoude marmeren vloer in dit heilige bouwwerk, doen ruimte en tijd er niet meer toe. Het graf van de apostel Petrus, de Pietà van Michelangelo, het Baldacchino van Bernini, het gezalfde lichaam van paus Johannes XXIII en de ontzagwekkende koepel die reikt tot in de hemel: het is een ervaring die je voor het leven meeneemt. Tip: met een van de handige stadspassen voor Rome kun je via een skip-the-line ingang snel naar binnen!

Palazzo Madama

De Italiaanse regering houdt de gemoederen niet alleen in Italië flink bezig, haar reputatie weerklinkt ook zeker in de gangen van Brussel. Altijd al nieuwsgierig naar hoe een gemiddelde dag in de Italiaanse senaat eruit ziet? Het Palazzo Madama, het gebouw in het centrum van Rome waar de regering zetelt, is elke eerste zaterdag van de maand (behalve in augustus) gratis te bezoeken. Personeelsleden nemen je dan mee op een rondleiding door deze historische plek waar de politieke geest van de befaamde Medici-familie zelfs nog voelbaar is.

De Aventijn

Het gegeven dat de Eeuwige stad op zeven heuvels is gebouwd klinkt als louter een romantische voetnoot in de geschiedenisboeken, maar als je in Rome bent, kunnen de glooiingen van het stedelijk landschap je niet ontgaan. Zeker de moeite waard om te bestijgen is de Aventijn, de heuvel waar de vermoorde Remus door zijn broer Romulus zou zijn begraven. Voorbij de zoetgeurende Sinaasappeltuin strekt de stad zich als een uitgerold schilderij voor je uit alsof jij de enige toeschouwer bent. Even verderop de heuvel mag je niet vergeten om even door het sleutelgat van de poort van de Orde van de Maltezers te gluren: helemaal gratis en voor niets kun je hier doorheen zien waar het voor velen in het leven om draait…

Pantheon

In de 2000 jaar van haar bestaan, heeft het Pantheon als miljoenen en miljoenen regendruppels door haar oog heen gelaten, maar toch staat haar koepel nog stevig op haar muren alsof zwaartekracht iets fabelachtigs is. Je zou denken dat zo’n uitzonderlijke tempel een hoge (betaal)drempel zou hebben voor het binnengaan, maar niets is minder waar: de tempel werd in de zesde eeuw omgedoopt tot een katholieke kerk en dat betekent vrije toegang. Gewoon binnenlopen en de graven van twee Italiaanse koningen en één Italiaanse meester met de naam Rafael bekijken: dat kan alleen in Rome!

Het protestantse kerkhof

De invloed van de katholieke kerk in Rome in onmiskenbaar en reikt zelfs tot na de dood: voor een lange tijd mochten niet-katholieken niet in dezelfde grond begraven worden als doden die wel het katholieke geloof aanhingen. Het gevolg hiervan is echter wel dat je je hierdoor vandaag kunt terugtrekken op het rustige, idyllische en intieme protestante kerkhofje Campo Cestio naast de Piramide van Cestio en je je als buitenstaander even één kunt voelen met de zielen daar. Wandelend over de prachtige begraafplaats kom je namen tegen als John Keats, Shelley, Gramsci en Julius Goethe (de zoon van).