Van een verlaten plek wordt het terrein van de voormalige leerfabriek KVL in het Brabantse stadje Oisterwijk langzamerhand omgetoverd tot een levendige hotspot. In de jaren twintig van de vorige eeuw was de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) leerfabriek de grootste in heel Europa. Na jaren van voorspoed ging het aan het eind van de 20e eeuw steeds slechter met de leerindustrie, de verliezen stapelden zich op. In 2000 werd het bedrijf werd gesloten. Na een grote bodemsanering werd het hele KLV terrein herontwikkeld tot een bedrijventerrein met bedrijven, kantoren, horeca en nieuwbouwwoningen.

KVL

In oktober 1916 richtte Chris van der Aa de NV Lederfabriek Oisterwijk op. In 1932 kreeg het bedrijf de titel ‘koninklijk’ en werd zo Koninklijke Verenigde Leder Oisterwijk. Onder de bezielende leiding van Van der Aa, groeide KVL uit tot de grootste leerlooier van Europa. Veel Oisterwijkers en mensen uit de omliggende dorpen vonden een baan bij de KVL. Om de fabriek stonden woningen voor de arbeiders en de directie. KVL had een eigen brandweer, een sportclub en zelfs een collectieve ziekenboeg. Daarmee is het terrein niet alleen ruimtelijk maar ook emotioneel diep in de Oisterwijkse samenleving verankerd. In de jaren 70 zorgden verscherpte milieuregels, internationalisering van de markt en verouderde machines er voor dat het minder goed gaat met de fabriek. In 2000 sluit de fabriek definitief haar deuren en de gebouwen komen leeg te staan. In 2004 werd het faillissement uitgesproken.

Robèrt van Beckhoven

Robèrt van Beckhoven, de van TV bekende bakker en patissier, heeft op het KVL-terrein een bakkerij met winkel, een restaurant en een lunchroom. Sinds 2014 is de bakkerij van Robèrt gevestigd in het monumentale pand van de Koninklijke Verenigde Leder BV (KVL). Via een 45 meter lange glazen wand kun je de (banket)bakkers aan het werk zien. Want, zo zegt Robèrt: ‘We zijn trots op ons vak en laten je graag zien hoe we werken. Al onze producten zijn écht zelfgemaakt, van eerlijke biologische en duurzame producten.’ In de volledig uitgeruste cursusruimte in de leerfabriek brengt hij samen met zijn team zowel professionals als thuisbakkers de fijne kneepjes van het vak bij. In hetzelfde gebouw exploiteert Van Beckhoven restaurant Keuken van Leer. In de voormalige brandweerkazerne van de leerfabriek zit lunchroom De Kazerne voor heerlijke koffie en zoete en hartige gerechten uit eigen bakkerij en patisserie.

Hotel

In het U-gebouw zit sinds april 2022 een nieuw, luxe hotel, het NEO KVL hotel by Tasigo. Het design hotel heeft 68 modern ingerichte kamers, restaurant, fitness en wellness, vergaderruimten, bar en rooftopbar en een prachtig atrium met een glazen overkapping. Het hotel ligt op loopafstand van het centrum van Oisterwijk en op 500 meter van het station van Oisterwijk. Afhankelijk van je voorkeur en budget kun je kiezen uit vier kamertypes, allemaal prachtig ingericht, met veel gevoel voor smaak. Alle kamers zijn voorzien van ruime bedden, badkamer met regendouche (en badjas) en smart-tv. Ook vind je in elke kamer voorzieningen als een kluisje, koelkastje, koffie en thee. Het hotel vormt ook een prima uitvalsbasis voor de talrijke fiets- en wandelmogelijkheden die natuurgebied De Oisterwijkse Bossen & Vennen en het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen bieden.

Stoommachine en bierbrouwerij

In het voormalige Ketelhuis vind je een indrukwekkende stoommachine uit 1924. Na elf jaar restaureren door vrijwilligers van de Stichting Stoommachine Oisterwijk draait de machine weer. Er zit ook een bierbrouwerij, Work in Brew. Dit moet een ‘leisure’ omgeving worden, een werkplek rondom de bar met brouwketels daarboven. Met vergader- en luncharrangementen waarin bier de hoofdrol speelt. Bierproeverijen, rondleidingen en workshops om zelf bier te maken staan ook op de agenda.

EKWC

Na omzwervingen via Heusden en Den Bosch is het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) terecht gekomen in de voormalige ververij en looierij van de Koninklijke Verenigde Leerfabriek in Oisterwijk. EKWC is een internationale artist-in-residence en centre-of-excellence voor keramiek. Al meer dan 50 jaar worden hier, van over de hele wereld, kunstenaars, designers en architecten ontvangen om te experimenteren met klei. Dit levert zowel bijzondere kunstwerken op, als technische innovaties. De resultaten zijn te zien in musea van New York tot Tokyo. Bijzonder aan EKWC is de combinatie van faciliteiten van wereldklasse, de aanwezigheid van adviseurs met internationaal vooraanstaande technische kennis en de openheid om recepten, processen en innovaties vrij te delen. De missie is om het materiaal keramiek verder te ontwikkelen en de toepassing er van in kunst, design en architectuur te promoten.

Koffiebranderij

In hetzelfde gebouw als het EKWC zit de koffiebranderij Rozema & van Schijndel. Zij bieden koffie aan als een bijzondere ervaring. Of het nu gaat om een kop koffie, een proeverij, een workshop of het samenstellen van je eigen blend.