Ryanair zal vanaf februari 2014 vanaf vliegveld Zaventem (Brussels Airport) op tien nieuwe bestemmingen gaan vliegen, waaronder Barcelona, Rome, Venetië en Lissabon. Dat heeft Ryanair-topman Michael O’Leary aangekondigd. Zaventem moet voor de Ierse maatschappij de 2e basis in België worden en dat zou 1.500 nieuwe banen opleveren. O’Leary zegt dat de tien nieuwe bestemmingen bovenop het bestaande aanbod van Ryanair in België komen. “Zaventem wordt in België onze tweede luchthaven.”

Bestemmingen

Het gaat om de bestemmingen Alicante, Barcelona, Malaga, Valencia, Palma, Ibiza, Lissabon, Porto, Rome en Venetië. Ryanair zal volgend jaar 14x per week vliegen naar Alicante, Ibiza, Malaga, Palma, Porto, Valencia en Venetië, 28x per week naar Lissabon en Rome en liefst 42 keer naar Barcelona.

Ryanair mikt met de 10 nieuwe bestemmingen op 1,5 miljoen passagiers per jaar. Het gaat om 196 vluchten per week. O’Leary zegt dat Ryanair zich ook wil toeleggen op zakenreizen met de nieuwe bestemmingen. En hij is niet van plan om het hierbij te laten: “We domineren de secundaire luchthavens al. Nu kijken we naar de grote luchthavens.” Binnen vijf jaar wil Ryanair ook vliegen op Schiphol. Volgens O’Leary zijn daarover al gesprekken bezig met de luchthaven. Tegelijk sluit O’Leary niet uit dat Ryanair ook vanaf Oostende zal vliegen in de toekomst.

Concurrentie Het ziet ernaar uit dat Brussels Airlines zware concurrentie krijgt op de lijn Brussel-Rome.Tot nu toe vliegt Ryanair in België enkel op Charleroi-Brussels South. Daar gaat dus Brussels Airport bij komen. Vanaf Charleroi vliegt Ryanair naar de luchthaven van Ciampino bij Rome. Vanaf Zaventem vliegt Ryanair dadelijk naar Fiumicino, de grote internationale luchthaven van Rome. Ryanair gaat zijn activiteiten vanuit Fiumicino fors uitbreiden, en plant o.a. dagelijkse zakenvluchten naar Brussels Airport en Barcelona-El Prat. Eerder deze maand kondigde ook de Spaanse lowcost-maatschappij Vueling al aan volgend jaar te beginnen met vluchten tussen Brussel en Fiumicino.

Bagage

Ryanair kondigde ook aan dat het binnenkort mogelijk wordt om genummerde plaatsen te boeken en dat het mogelijk wordt om een tweede, kleiner stuk handbagage mee te nemen.

Meer informatie over de steden die Ryanair vanaf Zaventem gaat aanvliegen vind je bij Budgetbestemmingen.nl