De Poolse Organisatie voor Toerisme verwacht dat het EK dit jaar rond de 1 miljoen bezoekers uit het buitenland zal trekken. Voor de komende jaren verwacht de organisatie een groei van het aantal bezoekers aan Polen van 500.000 per jaar als uitvloeisel van het EK.

In de aanloop naar het EK is het aantal hotels in Polen fors uitgebreid, in juni zal het totale aantal hotels op 2000 liggen. Ook in de vier speelsteden Warschau, Poznan, Gdansk en Wroclaw zijn in totaal 28 nieuwe hotels geopend, goed voor 2500 extra kamers. Het totaal aantal slaapplaatsen in deze vier steden bedraagt ruim 425.000 bedden.

Tussen 2008 en juni 2012 is 36 miljard euro geïnvesteerd in uitbreiding van het wegennetwerk in Polen waaronder 900 km nieuwe snelwegen en 363 miljoen euro in de terminals van zes luchthavens, die nu tot de modernste luchthavens van Europa behoren.

Speciaal voor bezoekende fans zijn de Polish Pass en de Polish Guide (www.polishguide2012.pl) in het leven geroepen, waarmee bezoekers een schat aan informatie over de speelsteden, lokatie fanzones, transport, tickets, toeristische attracties, concerten, agenda’s en meer kunnen krijgen en boeken.

Met de Polish Pass kan men onder meer met korting hotels, treinkaartjes, vliegtickets, ziektekostenverzekering, tickets voor openbaar vervoer in de speelsteden en meer boeken. Er zijn vier officiële fan-zones, te weten Parade Square in Warschau, People’s Gathering Square in Gdansk, Freedom Square in Poznan en Salt Square in Wroclaw. De fan-zone in Gdansk met een oppervlakte van 40.000m² is ideaal gelegen op 600 meter van het treinstation en 500 meter van het busstation. Meer info over EK en Polen op www.polen.travel.

FanCamps

Naast de fanzones in de vier speelsteden verrijzen er tijdens de EK tevens enorme Carlsberg FanCamps die plaats bieden aan totaal 10.0000 personen waarvan 5000 personen in de reeds geplaatste tenten kunnen overnachten. De FanCamps zijn omheinde terreinen met spelzones, biertenten, een voetbalveld, een party tent, grote filmschermen om de wedstrijden te volgen, parkeerplaatsen, een grote camping, podia voor concerten en zelfs een strandgedeelte met palmbomen. Een overnachting in een tent inclusief ontbijt en twee glazen bier kost 139 Poolse zloty (ongeveer 32 euro) per persoon. Die prijs geldt ook voor kampeerders.

Krakau

Van de 16 deelnemende teams hebben 13 gekozen voor Polen als basiskamp, waaronder Nederland, Engeland, Duitsland, Kroatië, Spanje, Italië en Tsjechië. Alleen de nationale elftallen van Oekraïne, Zweden en Frankrijk zullen hun thuisbasis in Oekraïne hebben. Het Nederland elftal heeft evenals de selecties van Engeland en Italië gekozen voor een verblijf in Krakau.

Gerelateerde artikelen: lees binnenkort alles over Krakau op www.krakow-nu.nl