Sinds 2002 vindt ieder jaar in mei in Düsseldorf een groot festival plaats waarbij de Japanse samenleving en cultuur centraal staan. Ook dit jaar: op 25 mei is Düsseldorf voor één dag ‘Japan aan de Rijn’. Culinaire proeverijen met sushi en tempura, dans, kalligrafie, manga stands, kimono’s passen, origami, sport demonstraties als samoerai en sumoworstelen en ruime aandacht voor Japanse stripverhalen en –figuren geven bezoekers een dag een blik in de intrigerende Japanse cultuur. Langs de Rijnpromenade staan 60 informatie- en demonstratiestands en ruim 20 eetkraampjes. Als klap op de vuurpijl wordt het evenement ’s avonds afgesloten met een zeer spectaculair Japans vuurwerk.

Het is niet verwonderlijk dat de Japan-dag hier gehouden wordt, aangezien in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen de grootste Japanse gemeenschap van Europa woont. Zo’n 500 Japanse bedrijven zijn er gevestigd en alleen al in Düsseldorf en omgeving wonen meer dan 8000 Japanners. De Japan-Tag Düsseldorf/NRW trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Burgplatz

De aftrap van het evenement vindt plaats om 12.30 uur op het historische plein Burgplatz. Hier vindt vanaf 13.30 uur tot ’s avonds laat een programma plaats met onder meer Japanse zangkoren en muziek. Topper wordt een optreden om 22.00 uur van Tokyo Brass Style, een fanfare band uit het land van de rijzende zon. Ze brengen funk, swing, bekende anime-melodietjes en rocknummers.

Japanse vechtsporten

De Rijnoeverpromenade wordt een Japanse straat van tientallen kraampjes en stands met Japanse boeken, strips, kunst, informatie, origami en veel Japanse lekkernijen. Op een andere locatie – de Johannes-Rau-Platz – worden de hele dag door naast kyudo boogschieten ook verschillende Japanse vechtsporten gedemonstreerd waaronder sumoworstelen, laido en naginata. Ook is er een klein kampement waar de Samoerai groep Takeda waarheidsgetrouw het leven van deze krijgers nabootst.

Verkleedpartij

Duizenden bezoekers komen ieder jaar naar Düsseldorf uitgedost in Japanse kledij naar voorbeeld van kleding van manga, anime en andere stripfiguren in de hoop gekozen te worden als beste imitator. Deze zogeheten ‘cosplay’ wedstrijd wordt zeer professioneel uitgevoerd en is te bewonderen op het podium aan de Mannesmannufer boulevard. Om 16.00 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

Op de Johannes-Rau-Platz is er tussen 13.00 en 19.00 uur een speelplaats voor kinderen die er allerlei activiteiten kunnen ondernemen waaronder ‘Kamibishai’ tekeningen, papiervouwen, het Japanse schaakspel Shogi en sumo stoeien.

Vuurwerk

Om 23.00 uur wordt het festijn afgesloten met een spectaculairvuurwerk. Het duurt 25 minuten en zal in vijf scènes onderverdeeld zijn met onder meer de Japanse bloem Sakura, Japanse tuinen, origami en manga.

Nadere informatie over de Japanse dag vind je op: japantag-duesseldorf-nrw.de.