Terwijl toeristen uit alle hoeken van de wereld naar Rome, Florence en Venetië reizen om door deze schitterende Italiaanse steden te slenteren en allerlei culturele en architectonische hoogtepunten met eigen ogen te zien, reizen Italiaanse kunstwerken de hele wereld over om een stukje van het Italiaans erfgoed prijs te geven in grote wereldsteden.

Pompei

Zo is er in Madrid tot en met 5 mei 2013 een tentoonstelling te zien over Pompei, met meer dan 350 vondsten uit Pompei, Nola, Poggiomarino en andere steden en dorpen die onder de as of de lava van de Vesuvius werden bedolven. Ook in The British Museum in Londen staat Pompei centraal, tijdens een grote expositie die vanaf 28 maart 2013 het leven en de dood in deze stad, en in het nabijgelegen Herculaneum, centraal stelt.

In het Puskin-museum in Moskou is tot en met 14 februari 2013 een aantal schitterende Italiaanse tekeningen te zien, met onder andere de codex over de vlucht van de vogels van niemand minder dan Leonardo da Vinci.

Caravaggio

Aan de andere kant van de wereld, in Los Angeles, staat Caravaggio en zijn erfenis centraal, tijdens een tentoonstelling die gewijd is aan de schaduw. Tot en met 10 februari 2013 zijn er in het Resnick Pavilion 56 werken te zien die zijn gewijd Caravaggio’s carrière. De expositie maakt deel uit van 2013 – het jaar van de Italiaanse Cultuur in de Verenigde Staten, in het kader waarvan er in 2013 meerdere exposities in Italiaanse stijl volgen.

De National Gallery in Washington heeft ter gelegenheid van dit bijzondere jaar de David/Apollo van Michelangelo van het Bargello in Florence te leen. Vanaf 18 januari 2013 is het Museum of Fine Arts in Boston de expositie Dream of Rome te bewonderen, met een van de kostbaarste werken uit de collectie van de Capitolijnse Musea in Rome, de Bruto Capitolino.

In Beijing waan je je tot en met 30 april 2013 even in het Florence ten tijde van de renaissance, althans in het Nationaal Museum. Er zijn 67 meesterwerken te zien (afkomstig uit ca. 30 musea) van onder andere Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo en Andrea della Robbia.