Het toerisme in Tsjechië had in 2023 een forse groei en haalde zelfs een record met 22 miljoen toeristen. Naar Tsjechië gingen in 2023 ruim 9,5 miljoen buitenlandse toeristen. Vergeleken met 2022 is dat een groei van 30%. Het aantal toeristen uit Nederland en België laat tevens een flinke groei zien. Ten opzichte van het jaar ervoor waren er 17% meer Nederlanders in Tsjechië en uit België bezochten ruim 18% meer toeristen het Centraal-Europese land.

Recordjaar aan toeristen

Na de COVID-19 pandemie heeft het toerisme in Tsjechië een tijd nodig gehad om te herstellen. 2023 is het eerste jaar dat de cijfers hoger zijn dan in 2019. In 2023 waren er ruim 22 miljoen toeristen. Een groei van 13,5% in vergelijking met 2022 en 55.000 meer toeristen als in 2019. Van de 22 miljoen toeristen kwam bijna 12,5 miljoen uit Tsjechië zelf.

Buitenlandse toeristen

De grootste groep toeristen uit het buitenland komen uit de buurlanden Duitsland, Slowakije en Polen. Hierna volgen Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Italië. Nederland staat op de 9de plek met ruim 261.000 toeristen. Een groei van 17% in vergelijking met het voorgaande jaar. Het is tevens een record. Uit België kwamen 94.000 toeristen. Een groei van 18% ten opzichte van 2022. Het aantal toeristen uit België is, in vergelijking met Nederland, nog niet boven het niveau van voor de pandemie maar goed op weg.

Petra Paleckova, directrice Tsjechische Bureau voor Toerisme van de Benelux: “We zijn uiteraard heel erg blij met deze mooie statistieken. Tsjechië wordt steeds populairder en dat zie je terug in de cijfers. Tsjechië is een enorm divers land en biedt voor wandelaars, fietsers, cultuurliefhebbers en ook voor families volop vakantiemogelijkheden. Bovendien is Praag een geweldige bestemming voor een city trip. Andere voordelen zijn de prijzen en de bereikbaarheid.”

Praag blijft populair

Praag zal niet snel van zijn troon worden gestoten. Bijna zes miljoen buitenlandse toeristen verbleven in 2023 gemiddeld 3½ dagen in de Tsjechische hoofdstad, meestal tijdens een stedentrip Praag. Karlovy Vary was de tweede populairste bestemming onder toeristen met ruim 700.000 buitenlandse toeristen. Onder Nederlanders waren de regio’s Zuid-Bohemen en Karlovy Vary juist favoriet. Belgen kozen na Praag de regio’s Karlovy Vary en Zuid-Moravië het vaakst als bestemming.

Actieve vakantie

Voor 2024 richt het Czech Tourism Authority-CzechTourism zich op het thema ‘actieve vakantie’. Petra Paleckova: “Een thema dat zeer geschikt is voor zowel de Nederlandse als de Belgische markt. Actieve vakantie komt ook terug in combinatie met de nachttrein die in maart gaat rijden. “De nachttrein vanuit Brussel gaat vanaf eind maart naar Praag rijden en daar willen we graag op inspelen”, vertelt Paleckova.

De trein van European Sleeper zal drie keer per week naar Tsjechië gaan en stopt in de regio Ústí in Noord-Bohemen. Dit is de regio waar het Nationale Park Boheems Zwitserland is gelegen. In de trein is er plek voor fietsen en reizigers kunnen uitstappen bij de stad Děčín en de Elberoute volgen of kiezen voor een wandelvakantie in Boheems Zwitserland.