Vanaf 25 maart 2024 rijdt de nachttrein van de Nederlandse-Belgische spoormaatschappij European Sleeper via het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn door naar de Tsjechische hoofdstad Praag. Onderweg wordt er ook gestopt in het romantische Dresden, het spectaculaire natuurgebied Saksisch Zwitserland en in het prachtige dal van de Elbe.

De nachttrein gaat drie keer per week rijden – op maandag, woensdag en vrijdag. De reizigers stappen om 19.20 uur in de trein in Brussel en om 22.34 uur in Amsterdam. Je bent om 06.20 uur in Berlijn en om 09.20 uur in het eerste Tsjechische station Děčín. Kort voor 11.00 uur arriveert de trein op het Centraal Station van Praag. De hele reis duurt ongeveer 15,5 uur.

Decin

De trein rijdt sinds mei 2023 drie keer per week vanaf Brussel en Amsterdam naar Berlijn en weer terug. Daar komen nu dus de steden Dresden en Praag bij. De trein komt na het vertrek in Brussel langs de stations van Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Schiphol, Amsterdam, Amersfoort, Deventer, Bad Bentheim, Berlijn, Dresden, Decin en Praag. Decin ligt aan de Elbe en heeft aan beide oevers een kasteel. De stad is een geliefde uitvalbasis voor het mooie natuurgebied Boheems Zwitserland, een ideale plek voor wandelaars en liefhebbers van natuur.

Slaapplaatsen

De nachttrein biedt de reizigers zitplaatsen, ligplaatsen (“couchette”) en slaapplaatsen. Ontbijt is inbegrepen bij de couchette- en slaaprijtuigen. De coupés met ligplaatsen (vier of zes bedden) en slaapplaatsen (drie bedden) kunnen volledig privé geboekt worden. Ook de fiets en huisdieren (bij een privécoupé) kunnen mee.
De prijzen tot in Dresden of Praag zijn nog niet bekend. Als indicatie: voor het traject Brussel-Berlijn betaal je vanaf 59 euro per persoon voor een zitplaats. Vanaf 89 euro per persoon krijg je een ligplaats in een coupé voor 4 of 6 personen en voor een slaapcoupé voor maximaal 3 personen betaal je 139 euro per persoon.

European Sleeper heeft de ambitie om de komende jaren de nachtnetverbindingen in Europa verder uit te breiden. Een van de plannen is om een treinverbinding naar Zuid-Frankrijk en Barcelona te realiseren. Volgens European Sleeper is er breed draagvlak voor de nachttrein als comfortabel, duurzaam en efficiënt alternatief voor het vliegtuig en de auto.

ÖBB Nightjet naar Berlijn

Een andere uitbreiding van het Europese nachttreinnetwerk is de ÖBB Nightjet van Brussel naar Berlijn. Deze verbinding komt naast de ÖBB Nightjet van Brussel naar Wenen en zal vanaf december 2023 gaan rijden. De trein vertrekt ’s avonds om 19.00 uur in Brussel en arriveert om 08.30 uur in de ochtend in Berlijn. Omdat de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij tegelijkertijd functioneert als vervoermiddel en accommodatie bespaar je op de kosten van een hotel.

Reizigers kunnen kiezen tussen verschillende reisopties, van stoelen tot privécabines. Je verblijft in een 6-persoons coupé, in een couchette met vier of zes slaapplaatsen en ontbijt of in een sleeper, een een-, twee- of driepersoons compartiment met bedden, wasgelegenheid en ontbijt. De trein vertrekt in Brussel en rijdt via de stations van Luik, Aken, Keulen, Bonn, Koblenz, Mainz, Mannheim, Frankfurt, Erfurt en Halle naar Berlijn. De ÖBB Nightjet biedt een milieuvriendelijk alternatief voor lucht- of wegvervoer. Het biedt reizigers de kans om een bewuste keuze te maken en zij genieten tegelijkertijd van een directe verbinding tussen stadscentra.