Vanaf 23 juni is het mogelijk om vanaf Amsterdam rechtstreeks naar La Coruña (Spanje) te vliegen. De Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling vliegt dan 3 keer per week (op maandag, donderdag en zaterdag) naar de havenstad in het noordwesten van Galicië. La Coruna is al langer een bestemming van Vueling vanaf Schiphol maar tot nu toe ging dat via een tussenstop in Barcelona.

La Coruna

La Coruna (of A Coruna) is een leuke bestemming voor een stedentrip of weekendje weg tijdens de zomerdagen. De stad (250.000 inwoners) is een nog vrij onbekend ‘pareltje’ in het noordwesten van het Iberisch schiereiland. Het ligt aan een prachtige kust omringd door de Atlantische Oceaan. Je vindt er mooie stranden, in de stad en net daarbuiten. En dankzij de wind zijn de omstandigheden ideaal voor windsurfen en kitesurfen.

La Coruña is een moderne stad met de authentieke sfeer van een Galicisch vissersdorp, nog niet gewend aan het massatoerisme van de Spaanse costa’s. Verwacht ook niet het warme weer van de costa’s en van het Spaanse binnenland! La Coruña heeft een zeeklimaat en de zomers zijn voor Spaanse begrippen fris, buiten een aantal hittegolven en zijn te vergelijken met de Nederlandse zomers. De winters zijn echter een stuk milder dan in Nederland.

Bezienswaardigheden en tips voor La Coruna:

Toren van Hercules
De oudste Romeinse vuurtoren ter wereld die nog steeds in gebruik is. De imponerende toren (55 meter) uit de 1e eeuw ligt in een park niet ver van het centrum van La Coruna. Oude stad
Het historisch centrum van La Coruna met smalle steegjes en romantische pleintjes, leuke winkeltjes en prima restaurants. Dichtbij de Plaza Maria Pita, het gezellige, centrale plein van La Coruna, waar de belangrijkste winkelstraten op uit komen en je heerlijk op het terras kan zitten.

Boulevard
In de promenade langs de Atlantische Oceaan heeft de stad de afgelopen jaren flink geïnvesteerd. Met een lengte van niet minder dan 13 kilometer mag het zich de langste boulevard van Europa noemen. Er wordt dan ook druk gebruik gemaakt van de brede promenade door fietsers, joggers, skaters en wandelaars.

Woonhuis Picasso
Picasso heeft tijdens zijn jeugd vier jaar in La Coruna gewoond, van zijn 10e tot zijn 13e levensjaar (1891-1985). Hij is er naar school gegaan (waar zijn vader directeur was) en zijn kunstenaarschap is hier begonnen met schilderles en de eerste exposities. De inrichting van het ouderlijk huis aan de Payo Gomez is grotendeels in tact gelaten en ademt de sfeer van de voormalige bewoners uit.

Domus Museum
Wetenschapsmuseum over het menselijk lichaam. Vooral leuk met kinderen omdat je hier heel veel kan doen. Alleen jammer dat bijna alle teksten in het Spaans zijn..

Shoppen
In het centrum en in de oude stad van La Coruna vind je een heleboel leuke winkeltjes en winkels van de bekende ketens als Zara, Bershka, Mango en El Corte Ingles. Voor de échte shopaholics is er Marineda City, de grootste shoppingmall van heel Spanje en de op drie na grootste van heel Europa…

Eten en drinken
Het is genieten in de honderden restaurants die La Coruna rijk is. Van maaltijden met vis en zeevruchten, gerechten uit de traditionele Galicische keuken en uiteraard tapas, waarbij bijna ieder restaurant wel een eigen specialiteit heeft! Daarnaast kent de streek een rijke wijncultuur.

Vueling

De Spaanse vliegtuigmaatschappij Vueling is in 2004 opgericht met als doelstelling uitstekende service te bieden tegen aantrekkelijke prijzen. Vanaf oktober 2005 startte Vueling haar eerste vluchten van Barcelona naar Schiphol. Inmiddels vliegt Vueling met een vloot van 48 Airbussen op 74 luchthavens in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Nederland is op dit moment Vueling’s op twee na grootste internationale markt na Frankrijk en Italië. In Nederland vliegt Vueling deze zomer op negen bestemmingen vanaf Schiphol Amsterdam Airport: Barcelona, La Coruña, Alicante, Bilbao, Ibiza, Malaga, Palma de Majorca, Sevilla en Valencia.

En vanaf Groningen Airport Eelde naar Barcelona (vanaf 28 juni t/m 13 september 3 keer per week). Via de thuishaven Barcelona zijn vervolgens vele overstapvluchten mogelijk, onder andere naar Marrakech.