Travis the Translator, ’s werelds eerste smart pocket vertaler, maakte enkele weken geleden zijn debuut op het Mobile World Congress in Barcelona, de belangrijkste technologiebeurs ter wereld. Travis is een product van een startup en hij verstaat, spreekt en vertaalt tachtig talen met behulp van Artificial Intelligence. Stedenman sprak ondernemer Lennart van der Ziel (28), één van de initiatiefnemers van Travis the Translator, over de mogelijkheden voor de reisindustrie.

80 Talen in realtime

Tachtig talen vloeiend verstaan, spreken en begrijpen. Het klinkt als een onmogelijke taak. Toch is dit precies wat Travis the Translator doet. Het handige apparaatje, met een afmeting van een creditkaart, verstaat, spreekt en vertaalt 80 talen in realtime met behulp van Artificial Intelligence (AI). Het stelt gebruikers in staat om overal ter wereld een gesprek te voeren, met wie ze maar willen, zonder een woord van elkaars taal machtig te zijn. Zo faciliteert de vertaal-gadget optimale communicatie tussen mensen uit verschillende culturen.

Lokale talen

Met één klik zorgt Travis voor directe stemvertaling. Het apparaat staat standaard ingesteld op de lokale taal van de eigenaar en herkent via GPS de taal van de locatie. Je kunt direct beginnen met spreken. De software in Travis vertaalt daarna in 2 seconden automatisch naar de lokale taal. “Zonder de beperkingen van Google Translate, zonder je telefoon te hoeven ontgrendelen of te swipen naar apps die je batterij leegtrekken”, aldus Van der Ziel, CEO en medeoprichter van Travis.

“De universele vertaler heeft een sterke batterij (12 uur), de vertaling is in realtime en kan zowel online (4G & WIFI) als offline (on-the-go) gebruikt worden”. Volgens de jonge ondernemer zit er zelf lerend vermogen in de software, zodat het apparaatje steeds beter gaat vertalen: “Het mooie van de artificial intelligence in de software is dat hoe meer mensen Travis gebruiken, des te beter de vertaalprestatie wordt en daarmee het onderlinge begrip”.

Het ontstaan van Travis

Na zijn studie rechten kwam Van der Ziel in de softwaresector terecht als leidinggevende van internationale teams, die verschillende talen spraken. Daar liep hij zelf soms tegen taalbarrières aan vanwege cultuurverschillen, ondanks dat Engels de voertaal was. Daarna raakte hij in Rotterdam betrokken bij de opzet van een Venture Café. “Venture Café is een internationaal ondernemersplatform dat elke donderdag netwerk- en kennissessies voor en door ondernemers faciliteert. Het internationale netwerk is bedoeld voor zowel investeerders, ondernemers als studenten en biedt een open podium voor onderwerpen rond ondernemerschap en innovatie.”

Sociaal ondernemerschap

Hier leerde Van der Ziel zijn huidige zakenpartners uit Shenzhen (China), Singapore en Boston/New York City kennen. “Met zijn vieren wilden we een gadget maken met een sociale inslag om de groeiende kloof tussen mensen te overbruggen. We wilden met een nieuw project gericht op sociaal ondernemerschap echt wereldwijd impact maken. Tijdens onze zakelijke overleggen, maar ook op reis en in ons dagelijkse werk, ondervonden we zelf taalbarrières. Zo ontstond het idee voor Travis”.

Het Travis Team

Het Travis Team bestaat uit een ervaren team, dat opereert vanuit drie continenten: Rotterdam (Nederland), Boston/New York (VS) en Shenzhen (China). Waar sommige start-ups “het ondernemen zelf tot lifestyle verheffen”, is het Travis team voornamelijk bezig met “doen”. In de zomer van 2016, verzamelden ze alle bestaande apps op het gebied van stemvertaling. De 70 apps, die ze vonden, zijn stuk-voor-stuk getest. Het team maakte een shortlist van de beste apps en bracht deze samen in een smart pocket vertaler. De Travis componenten worden momenteel gefabriceerd in een smartphone fabriek in Shenzhen (China). Travis The Translator, werkt zoals een smartphone en is even licht en compact.

Optimale face-to-face interactie

Er bestaan al veel vertaal-apps, waaronder Google Translate, maar Van der Ziel laat zien hoe Travis verder gaat, waar de meeste vertaalapps stoppen: “Travis maakt realtime stemvertaling met optimale gebruiksvriendelijkheid en wereldwijde distributie mogelijk. Al onze ontwerpbeslissingen voor Travis zijn gericht geweest op één doel: de optimale face-to-face interactie tussen mensen. Door one-touch verlies je geen oogcontact en door de versterkte speaker en noise-cancelling microfoon kan je het apparaat op tafel leggen in plaats van het te moeten bewegen tussen jouw gezicht en dat van je gesprekspartner. Zo worden ook alle voordelen van non-verbale communicatie benut,” aldus Lennart.

‘Must have’ voor reizigers

Welke mogelijkheden biedt Travis voor de reisindustrie? “De reisindustrie is nog niet op de hoogte. We krijgen volop aandacht van de IT-industrie. Een succesvolle debuut op het Mobile World Congress (MWC) is natuurlijk mooi. We hebben veel internationale persaandacht gekregen, meer dan 75 internationale publicaties”, aldus Van der Ziel. “Het gaat ons niet om de gadget, maar om de inhoud. Travis biedt veel mogelijkheden voor reizigers. Of dat nu zakenreizen, stedentrips of verre reizen zijn. Een verblijf in een resort waar iedereen Engels spreekt en geen intentie is om de lokale taal te begrijpen, daargelaten. We richten ons op de lange termijn ook op instituties zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie. Iedereen heeft hier baat bij!”.

Volgens de CEO van Travis ondersteunt de AI-techniek de menselijke communicatie: “We hebben een sociale missie met dit high tech apparaat. We richten ons op optimale gebruiksvriendelijkheid. Na de zomer, richten we ons op de ANWB en vliegvelden. Ons doel is bestaande taalbarrières tussen de verschillende culturen te verbreken met onze smartpocket vertaler.” Het is duidelijk: wil je tijdens jouw volgende stedentrip de lokale taal vloeiend spreken en begrijpen? Dan is Travis een absolute ‘must have’ in je handbagage!

Voorinschrijving

In de loop van maart 2017 komt Travis the Translator met een beperkte oplage in de voorverkoop. Early adopters kunnen zich intekenen op deze voorverkoop voor de prijs van USD99 via de website van Travis. Na de zomer is Travis the Translator wereldwijd verkrijgbaar voor $199 (verwachte retailprijs).

Dit artikel is een bijdrage van Diana Vilé, redacteur van Barcelona-Nu.