Nederlanders verblijven in Rome het liefst in de wijk Trastevere, zo blijkt uit een onderzoek van Rome-Nu.nl. Maar liefst 28% van de deelnemers verkoos de wijk aan de andere zijde van de Tiber boven de buurt rondom het Pantheon (20%), Piazza Navona en omgeving (16%) en de wijken rondom Vaticaanstad en het Colosseum (beide 12%).

Veelzijdige wijk

De voorkeur voor Trastevere is gezien de veelzijdigheid van de wijk niet verrassend te noemen. De wijk bruist op elk moment van de dag van leven, maar vooral vanaf het einde van de middag is het er goed toeven. De smalle straatjes worden overstroomd door Romeinen en toeristen die genieten van een drankje, een ijsje, de ontspannen sfeer en de vele straatmuzikanten en –artiesten. In de wijk vind je geweldige restaurants, cafés, bioscopen en clubs en een bruisend nachtleven.

Trastevere in drie superlatieven

De echte Romeinen: Noantri

De trotse en zeer eigenwijze inwoners van Trastevere (dat overigens letterlijk ‘over de Tiber’ betekent) beschouwen zichzelf als de enige echte Romeinen. Ze noemen zichzelf dan ook ‘noantri’, een afkorting van ‘noi altri’ oftewel wij anderen. In tegenstelling tot de andere Romeinen, aan de overkant van de rivier zijn de ‘veri trasteveri’ de oudste en daarmee de enige echte inwoners van Rome. Elk jaar in de zomer wordt dit gevoel groots gevierd, met volop theater, muziek, tradities en lekker eten.

De oudste christelijke kerk van Rome

Het middelpunt van Trastevere is de Basilica di Santa Maria in Trastevere, die volgens de inwoners van Trastevere de eerste christelijke kerk is die in Rome werd gebouwd. Hier zou in de derde of vierde eeuw voor Christus namelijk al een kerk hebben gestaan, maar de huidige basiliek is nog niet zo oud. De kerk zoals die er nu staat zou in de 12e eeuw gebouwd zijn. Uit diezelfde tijd stammen ook de schitterende mozaïeken op de gevel van Maria die Jezus voedt, omringd door tien vrouwen met lichtjes in hun handen. Ook binnen is een prachtig mozaïek te zien, ditmaal met een afbeelding van de kroning van Maria.

De grootste vlooienmarkt van Europa

Een van de grootste trekpleisters van Trastevere is de grootste vlooienmarkt van heel Europa: Porta Portese. Elke zondag kun je hier je hart ophalen. Vanaf de gelijknamige poort slingeren bijna twee kilometer kraampjes vol met koopjes, van kleding, schoenen en tassen tot fietsen en antiek.

Over Rome-Nu.nl

De online stedengids Rome-Nu.nl is onderdeel van Stedenman.nl. De stedensites van Stedenman.nl bieden informatie over de bezienswaardigheden en musea in een stad. Niet zoals veel bestaande reisgidsen doen, door eindeloze opsommingen, maar met actuele informatie over evenementen en exposities.

Daarnaast bieden de online stedengidsen nuttige informatie voor een bezoek aan de stad: wat voor weer wordt het, hoe werkt het vervoer ter plekke? Wat zijn de gekste winkels, waar vind ik de beste restaurants of de leukste adresjes om culinaire souvenirs in te slaan? Ook unieke wandelingen door de stad en tips voor boeken waarin de stad een rol speelt vind je op Rome-Nu.