De reiswebsite Reisgraag.nl heeft mij gevraagd om namens Stedenman een Top-10 samen te stellen van de belangrijkste ‘nieuwe’ bestemmingen voor een stedentrip in 2014. Hierbij het artikel dat ik voor Reisgraag heb geschreven:

Fred van Gansewinkel is hoofdredacteur en uitgever van twee grote portals met informatie over steden en stedentrips. Via Stedenman.nl worden online stedengidsen gepubliceerd met uitgebreide en actuele informatie over steden. Voor deze sites werkt Fred samen met medewerkers die in de stad wonen en deskundigen in Nederland, die zorgen voor een actuele Agenda van de stad en de laatste nieuwtjes en tips.

Het project Budgetbestemmingen.nl is nog ‘in aanbouw’. Op deze reisportal komt een overzicht van alle bestemmingen in Europa die worden aangevlogen door lowcost-vliegtuigmaatscappijen als Ryanair, WizzAir, Transavia, ArkeFly, Vueling, enz.

Fred maakte voor ons een top-10 van de belangrijkste ‘nieuwe’ bestemmingen voor een stedentrip in 2014. De toppers én blijvers als Rome, Florence, Praag, Barcelona, Berlijn, Londen en Parijs laat hij buiten beschouwing. In de lijst wel enkele verrassende steden die dankzij de lowcost-luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks en goedkoop bereikbaar zijn.

1. Sevilla

Geen stad in Europa die zo exotisch aandoet als Sevilla, de hoofdstad van Andalusië. In Sevilla kan je genieten van een prachtig, historisch centrum met eeuwenoude architectuur, flamenco, tapas, een ongedwongen sfeer en een heerlijk klimaat. Dat prachtige klimaat maakt Sevilla ideaal voor een stedentrip in het voor- en najaar, maar ook in de wintermaanden. Geniet van heerlijke tapas en de relaxte manier van leven tot diep in de nacht, Sevilla is een ideale stad om even te onthaasten! Tijdens de Semana Santa, de heilige week voor Pasen, en de Feria van Sevilla (feestweek in april) ontmoet je de echte bevolking, die hun tradities handhaven met enorme passie.

2. Zurich

Zürich wordt al jaren getipt als één van de leukste steden in het rijtje van minder bekende bestemmingen. Zürich is een verrassing. Met de liberalisering van de openingstijden is het nachtleven hier de laatste jaren een stuk interessanter geworden, vooral in de trendy wijk Zürich-West. De stad staat vooral bekend om de vele modezaken van grote en minder grote namen, maar je kunt hier ook heerlijk eten en genieten van een biertje in één van de vele leuke kleine cafeetjes. Met meer dan 50 musea is je weekendje weg hier zo gevuld. Vooral ’s zomers is dit een super bestemming, met het water zo dicht bij de hand. Maak een tocht met een stoomboot over de Zürichsee en slenter langs de rivier de Limmat.

3. Lissabon en Porto

Lissabon en Porto noemen we in één adem. Beide steden in Portugal zijn ‘rising stars’ bij de populaire citytrip-bestemmingen (afzonderlijk, maar ook prima te combineren) en dat is niet voor niets! De Portugese hoofdstad Lissabon weet te verleiden met een mengelmoes statig oud en futuristisch nieuw. Het centrum is overzichtelijk en romantisch. Vanaf de heuvels waarop de stad is gebouwd geniet je van prachtige uitzichten. De stad aan de Taag leeft, vaak tot diep in de nacht, vooral in de vele fado-restaurants. Porto in noord-Portugal wordt doorsneden door rivier de Douro. De bruggen die de twee sfeervolle, middeleeuwse oevers van de stad verbinden vormen hét gezicht van Porto. Het oude centrum Ribeira met een aantal prachtige gebouwen staat op de Werelderfgoed lijst van Unesco.

4. Istanbul

Istanbul is niet alleen een prachtige stad, maar ook nog eens een perfecte budgetbestemming, een stad waar je redelijk goedkoop een weekend kunt doorbrengen. Istanbul schittert in een recent lijstje met goedkoopste steden voor een citytrip van The Guardian, dankzij o.a. goedkope museumkaartjes en openbaar vervoer (75 cent voor een enkele reis met de bus). Voor de prijs van een doorsnee maaltijd (€ 4,50) wordt de stad beloond met een goede tweede plaats. Het mooiste van Istanbul is natuurlijk de 1001-nacht sfeer en de bijzondere ervaring te balanceren tussen Oost en West, die je er gratis bij krijgt. In Istanbul hoef je niets bijzonders te doen, al zwerf je er maar gewoon over straat, genietend van de sfeer en het kleurrijke leven.

5. Lecce

Naast de toppers als Rome en Florence is Lecce een mooie nieuwkomer in het aanbod van prachtige Italiaanse steden. De stad, helemaal in de hak van de laars, lijkt ver weg, maar is dankzij vliegtuigmaatschappijen als Ryanair gemakkelijk bereikbaar vanuit Brindisi (30 minuten) en prima geschikt voor een korte stedentrip of een langer verblijf in Puglia. Lecce is een kleine (100.000 inwoners) en levendige universiteitsstad. De stad wordt ook wel het ‘Florence van het Zuiden’ genoemd, omdat het zoveel belangrijke monumenten herbergt. Ontdek in Lecce de prachtige kerken, musea en barokke monumenten en ga daarna genieten van een heerlijk streekgerecht op één van de vele gezellige terrasjes.

6. Boedapest (Budapest)

Boedapest is een allemansvriend, die veel soorten toeristen aan zal spreken. De stad heeft een aantal klassieke gebouwen, zoals de Burcht van Buda en het Parlementsgebouw, en aantrekkelijke musea. Op cultureel vlak heeft Boedapest de Staatsopera, een levendig en hip uitgaansleven, diverse theaters en vooral in de zomermaanden een aantal evenementen die de moeite waard zijn. Winkelliefhebbers kunnen los gaan in winkelstraten zoals Vaci utca en Fashion Street en wie van lekker eten houdt die kan in Boedapest genieten van zowel de Hongaarse keuken alsmede een groot aantal internationale keukens. Voor spa-liefhebbers heeft Boedapest keuze uit een groot aantal prachtige badhuizen. Veel te zien, lekker eten en gemakkelijk te verkennen – dit is een ideale stad voor een weekendje weg!

7. Riga

De Hanzestad Riga is de hoofdstad van Letland en ligt op slechts twee uur vliegen van Amsterdam of Eindhoven. Riga, wordt ook wel het Parijs van de Baltische Staten genoemd. Het is de stad van kronkelige straatjes en prachtig gerestaureerde gildehuizen in een schitterend herbouwd middeleeuws centrum, maar ook van uitnodigende winkelstraten met leuke winkeltjes en een bruisend uitgaansleven. In 2014 is Riga bovendien Culturele Hoofdstad van Europa. TIP: plaatsen voor opera- en balletvoorstellingen in de Latvia Nationale Opera kosten een fractie van de prijs in andere Europese steden!

8. Shanghai

Wat verder weg: booming Shanghai. De stad barst van de superlatieven. In 2014 opent de 59 km lange hogesnelheidslijn en de stad heeft nu al één van de grootste metronetwerken van de hele wereld. De 121 verdiepingen van de draaiende Shanghai Tower, die volgend jaar af moet komen, maken dit tot het hoogste gebouw van China en het op één na hoogste ter wereld. Bovendien werd onlangs het visumvrije transit quotum uitgebreid tot 72 uur, een ideale stopover dus ook als je geen Chinees visum hebt. En het mooie is: ook al springen de wolkenkrabbers hier als paddenstoelen uit de grond, je kunt er ook nog rondsnuffelen in authentieke wijkjes als Tian Zi Fang, een wirwar van restaurantjes en kleine boetieks. In Shanghai gaan oud en nieuw China hand in hand.

9. Córdoba (Argentinie)

Córdoba (niet te verwarren met het zuid-Spaanse Cordoba..) is een stad in het centrum van Argentinië. De stad ligt in een vallei van de Sierras Chicas bergen aan de rivier de Suquía, ongeveer 700 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. Córdoba, met zijn door UNESCO beschermde historische centrum, telt een enorme rijkdom aan bouwwerken van de Jezuïeten, voornamelijk uit de 17e eeuw. Zo vind je hier de oudste universiteit van Argentinië en de Mezquita, een voormalige moskee die is omgevormd tot kathedraal, met zijn beroemde ‘pilarenwoud’. Bezoek zeker ook een van de locaties buiten Córdoba: Alta Gracia, een goed bewaard gebleven ranchstadje. Hier treedt je meteen in de voetsporen van één van de beroemdste Argentijnen, Ernesto ‘Che’ Guevara, die hier in zijn jonge jaren woonde…

10. Belgie

Lonely Planet tipt Belgie en een aantal van haar steden als topbestemming voor 2014. De gids stelt dat 2014 hét jaar is om een bezoek te brengen aan België vanwege de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Er zal komend jaar veel aandacht zijn voor de Westhoek en Ieper in het bijzonder: de (vernieuwde) musea en bezoekerscentra, monumenten en herdenkingsevenementen rond het thema WOI. Ook steden als Antwerpen, Brussel en Leuven blijven niet achter en organiseren diverse tentoonstellingen en herdenkingsevenementen. Mechelen pakt in april uit met de spektakelmusical ’14-18′ over de Eerste Wereldoorlog.