Barcelona, Londen, Rome, Amsterdam, Eindhoven, Malaga, Istanbul, Alicante, Faro en Palma de Mallorca. De 10 Europese steden, die volgens WorldTicketCenter in 2013 mochten worden betiteld als belangrijkste bestemming voor low cost carriers, zeg maar de vliegende prijsvechters. WTC heeft over het afgelopen jaar ook een top 5 van low cost landen gemaakt. Bovenaan staat Spanje, gevolgd door Italië, Engeland, Nederland en Marokko.

WTC.nl signaleert een behoorlijke groei van reizigers, die kiezen voor een low cost vliegmaatschappij. Bleef in voorgaande jaren de verhouding lijnvluchten en low cost vluchten gelijk, sinds 2013 is er sprake van een veranderend patroon. In drie kwartalen in 2013 was een toename te zien van het aantal vluchten met low cost maatschappijen in vergelijking met die van het jaar ervoor. In het laatste kwartaal was zelfs een stijging te zien van 43 procent.

Trend

De ticketboeker spreekt van een trend die vanuit Noord-Amerika de wereld over gaat: het overdragen van binnenlandse en regionale vluchten op budget dochterondernemingen. Ook in Europa kozen luchtvaartondernemingen als Iberia met Vueling en Lufthansa met German Wings voor een low cost budgetdochter. Luchtvaartmaatschappijen als Ryanair, EasyJet, Transavia, Air Berlin, Wizz Air hebben het low cost terrein in Nederland als echte pioniers in beweging gezet, aldus WTC. De organisatie noteert overigens met stip de opkomst van low cost carrier Norwegian Airlines.

Meer informatie over de bestemmingen van de low cost vliegmaatschappijen vind je bij Budgetbestemmingen.nl