Het toerisme wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie. Voor het tweede jaar op rij zijn toeristische bestedingen in 2015 met circa vijf procent gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor. De totale waarde van toeristische bestedingen bedraagt inmiddels 72,7 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het belang van de toeristische sector neemt dan ook toe. In 2010 was de toerisme-sector nog goed voor een toegevoegde waarde (tegen basisprijzen) van 17,3 miljard euro. In 2015 is dit gegroeid naar 23,3 miljard euro, een stijging van bijna 35 procent. Omdat de toerisme-sector harder groeit dan de rest van de economie, is ook het aandeel van het toerisme in het bruto binnenlands product gestegen. Sinds 2010 is het aandeel van de sector in de Nederlandse economie gestegen van 3 procent naar 3,8 procent.

Buitenlandse toeristen

Buitenlandse toeristen hebben vorig jaar in ons land bijna twintig miljard euro uitgegeven, ruim dertien procent meer dan in 2014. Het aantal buitenlandse toeristen groeide met acht procent. Verder hebben meer buitenlandse toeristen ook vaker een hotel of vliegtickets geboekt bij Nederlandse bedrijven. Een groot deel van deze toeristen reisde niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienen wel aan deze boekingen. De toeristische bestedingen van Nederlandse toeristen in eigen land zijn met 2,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In 2015 werkten er 529.000 mensen in de toeristische sector, dit is een stijging van 3 procent.

2016

Toeristenbureau NBTC is ook positief over 2016, ondanks de angst voor het terrorisme bij met name Aziatische en Amerikaanse toeristen. Het bureau verwacht dit jaar in totaal 15,5 miljoen toeristen, bijna 500.000 meer dan vorig jaar. Met name Amsterdam heeft over belangstelling niet te klagen. De helft van deze extra bezoekers komen uit Duitsland (+5%) en België (+5%). De toeristenstroom uit Japan (-10%) en China (-5%) loopt terug, maar het aantal bezoekers uit Indonesië en India groeit juist fors. ‘Inkomend toerisme is — ondanks de internationale ontwikkelingen — een groeimarkt’, aldus het bureau.