Thalys komt vanaf 3 april met een lowcost-verbinding tussen Brussel en Parijs. Het spoorbedrijf lanceert dan het goedkope broertje Izy. Door de formule Izy aan te bieden met een vereenvoudigde dienstverlening aan boord en een langere reistijd zal het voortaan mogelijk zijn vanaf 10 euro enkele reis tussen Brussel en Parijs te reizen.

Stedentrip voor 10euro onderweg

De goedkoopste tickets kosten 10 euro, maar daar heb je dan geen gegarandeerde zitplaats voor. Mogelijk moet je dus de hele reis staan. Voor dit tarief zijn er per rit tien tickets beschikbaar. In de trein is een speciale coupé ingericht met hangplaatsen. Mocht er een zitplaats vrij zijn in de normale treinstellen, dan is het wel toegestaan om daar plaats te nemen. Klapstoeltjes op de balkons (25 stuks) heb je vanaf 15 euro, een gewone zitplaats vanaf 19 euro.

Net als bij lowcost-luchtvaartmaatschappijen biedt de budget-Thalys minder diensten aan dan de reguliere rode hogesnelheidstrein. Zo is er geen barrijtuig aan boord en is er geen draadloos internet (wifi). Passagiers mogen tegen het basistarief ook maar één stuk bagage meenemen naast de handbagage. Wie extra bagage wil meenemen moet bijbetalen.

Reistijd

Bovendien ligt de reistijd een stuk hoger. Gemiddeld reis je met Izy in 2 uur en 15 minuten tussen de Belgische en de Franse hoofdstad, terwijl de Thalys-trein voor dezelfde reis maar 1 uur en 20 minuten nodig heeft. Dat komt omdat de lowcost-treinen in Frankrijk over het gewone spoor rijden (omdat dat goedkoper is). In België rijden de treinen wel tegen volle snelheid over het hogesnelheidsspoor.

Voorlopig rijdt de Izzy alleen tussen de stations Brussel-Zuid en Paris Gare du Nord. De vervoerder richt zich met de goedkope trein op de vrijetijdsreiziger en daarom rijdt hij extra vaak in het weekend: drie keer op vrijdag en drie keer op zondag. Doordeweeks gaat de trein twee keer per dag. Voor citytrippers biedt Izy 3 vertrektijden aan op vrijdag (waaronder 10.28 uur en 18.59 uur) en 3 terugritten op zondag (waaronder 13.44 uur en 19.46 uur).

Auto

Thalys hoopt met het lowcost-aanbod mensen te overtuigen die normaal de auto zouden pakken of in een lowcostbus zouden stappen voor een stedentrip naar Parijs. “Alle studies bevestigen dat de meeste reizigers de Thalys verkiezen boven de auto omwille van het reiscomfort en de snelheid”, aldus Thalys-CEO Agnès Ogier. “Ze komen aan in het centrum van Parijs, blijven gespaard van files en belasten het milieu zo weinig mogelijk. De reistijd met de wagen voor hetzelfde traject bedraagt 3 tot 3,5 uur, zonder rekening te houden met de tijd om een parkeerplaats te vinden.” Thalys mikt voor dit jaar op 450.000 Izy-passagiers.

Het is nog onbekend of en wanneer Izy ook in Nederland gaat rijden. Een ticket met een ‘gewone’ internationale trein van Amsterdam naar Brussel kost ongeveer 19 euro. In Frankrijk rijdt ook al een lowcost TGV, de Ouigo van de SNCF.