Vorig jaar vierde familiepretpark De Efteling zijn zeventigjarig bestaan. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch besteedt in een expositie aandacht aan dit jubileum en geeft bezoekers een kijkje achter de schermen, dat laat zien, horen en voelen hoe een klein Sprookjesbos, met inzet van generaties bevlogen mensen, in 70 jaar uitgroeide tot een attractiepark van wereldformaat.

Sprookjesbos

Het Sprookjesbos werd 70 jaar geleden in Kaatsheuvel opgericht om het barre bestaan van arme Brabantse gezinnen wat op te vrolijken. Inmiddels is de Efteling uitgegroeid tot een attractiepark van wereldformaat met spectaculaire achtbanen en zogeheten darkrides. Een park dat al generaties lang de harten steelt van vele bezoekers.

Nooit eerder is er een Efteling-tentoonstelling geweest in een museum. De tentoonstelling in het Noordbrabants Museum neemt je mee vanaf het begin tot het heden. Niet minder dan 250 objecten zijn er door conservator Joris Westerink samengebracht. Hij kreeg exclusieve toegang tot alle ’schatkamers’ van het familiepretpark.

Anton Pieck

De meeste van die voorwerpen, waaronder originele tekeningen van Anton Pieck, de eerste toverspiegel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje, maar ook maquettes van diverse attracties, zijn nooit eerder Kaatsheuvel uit geweest. Wat gebeurt er achter de gesloten deuren? In mini documentaires zie je de Eftelingmedewerkers aan het werk. Ook onderdelen van attracties die inmiddels verdwenen zijn, zoals het bij velen geliefde Spookslot, zijn te zien.

Er is ook ruimte voor discussie. Hoe staat de Efteling in de veranderende samenleving van nu? Een goed voorbeeld zijn de discussies over Monsieur Cannibale, de attractie die in de herfst van 2021 werd verwijderd. Of de relatie van het park met haar omgeving en buren. Hoe werkt de Efteling aan haar toekomst?

Let op: Tijdens Efteling: de tentoonstelling is het reserveren van een online ticket met tijdslot verplicht. Een tijdslot bepaalt je aankomst bij de ingang van het museum, daarna mag je tot sluitingstijd blijven.

Efteling. De tentoonstelling
Noordbrabants Museum, Den Bosch
4 maart – 21 mei 2023