Voor het eerst staat Amsterdam in de VS in de top twintig van meest geboekte vakantiebestemmingen ter wereld. Vorig jaar moest Amsterdam nog genoegen nemen met een gedeelde 26e plaats. Amsterdam is na Rome, Londen, Parijs en Toscane de favoriete Europese vakantiebestemming voor de Amerikanen.

In het totale overzicht van brancheorganisatie Travel Leaders staat Amsterdam op plaats 19. Ruim zes procent van de intercontinentale boekingen die Amerikanen voor 2012 maken, betreft een reis naar de Nederlandse hoofdstad. De stad kan ook profiteren van de groeiende belangstelling uit Amerika voor Europese cruises (op plaats dertien). Amsterdam is één van de belangrijkste startpunten voor zo’n tocht.

Volgens Travel Leaders blijkt uit de boekingen dat Amerikanen bereid zijn verder te reizen. Sinds 2001 nam het aantal bestemmingen buiten Amerika af. Dit jaar bevinden elf van de twintig populairste reisbestemmingen zich in Europa of Azië. Vorig jaar waren dat er negen. Een Caraïbische cruise blijft de favoriete buitenlandse bestemming voor Amerikanen, gevolgd door Cancún en Playa del Carmen in Mexico. Las Vegas, Orlando (Florida) en Hawaii zijn de populairste vakantieplekken in eigen land.