In juli en augustus kan het zo maar gebeuren dat je ergens in Trentino in de bergen opeens muziek hoort. Klassiek, jazz, een singer-songwriter, popmuziek of een koor. Of dat je bij binnenkomst in een hut een levensgrote vleugel ziet staan. Het is onderdeel van het muziekfestival ‘Sounds of the Dolomites’ (I Suoni delle Dolomiti), dat deze zomer voor de 19e keer wordt georganiseerd.

Op dertig verschillende plaatsen in de Dolomieten zijn musici en bezoekers samen onderweg naar de mooiste plaatsen in de bergen om te genieten van natuur en muziek. ‘Lopen naar muziek en de bergen’ noemt de organisatie het.

In sommige gevallen lopen musici en toeschouwers inderdaad samen naar de plaats van de uitvoering. Een aantal is heel goed bereikbaar, ook voor rolstoelers. In een aantal gevallen gaat er een serieuze bergtocht aan vooraf. Voor alle optredens zijn naast het ‘bergpodium’ alternatieve locaties beschikbaar in geval van slecht weer.

Festival

Het festival is destijds bedacht door de directeur van Trentino Toerisme in Trento om tijdens de zomermaanden iets extra’s te bieden aan de bezoekers in de regio. Nu, 19 jaar later, is het festival uitgegroeid tot een van de grootste in zijn soort en krijgt de organisatie aanvragen van vele musici die graag een bijdrage leveren aan dit ‘top’-evenement.

Er is een uitgebreide documentatie beschikbaar over het programma en over de manier hoe je daar als toeschouwer het makkelijkst komt. Soms simpel met een stoeltjeslift, soms na een tocht van 2,5 uur en 400 meter stijgen. Er is een kaart van Trentino met alle locaties en met informatie over de artiesten en de muziek die ze opvoeren.

Meer informatie op de website van I Suoni delle Dolomiti.