Mede vanwege de steeds strenger wordende restricties wat betreft het reizen naar andere landen heeft Ryanair besloten het aantal vluchten behalve in september ook in oktober verder te verminderen. De Ierse budgetvlieger schroeft het aantal vluchten voor oktober terug met nog eens 20 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In augustus had de luchtvaartmaatschappij aangekondigd om in september en oktober ongeveer 50% van de vluchten uit te voeren. Dat wordt nu teruggebracht naar 40%. Ryanair verwacht dat de geplande vluchten voor meer dan 70 procent vol zullen zitten.

Reisbeperkingen

De capaciteitsverminderingen zijn volgens Ryanair noodzakelijk omdat de reisbeperkingen in de Europese Unie voortdurend veranderen en vaak plotsklaps worden opgelegd, waardoor reizigers niet meer op voorhand durven boeken. Ryanair wil wel vliegen maar er is volgens de Ierse low cost luchtvaartmaatschappij bijna geen vraag naar vliegtuigstoelen.

Winterschema

Volgens Ryanair is het nog te vroeg om definitieve beslissingen te nemen over het winterschema dat van november tot maart duurt. ‘We denken dat het aanbod op ongeveer de helft zal liggen van de normale capaciteit in de winter, maar we zijn niet zeker of we die zetels gevuld zullen krijgen’, aldus Ryanair-topman Michael O’Leary. De luchtvaartsector leek in juni en juli het herstel te hebben ingezet na de corona-lockdowns tijdens de lente, maar door nieuwe opflakkeringen van het virus, is de vraag naar vliegreizen opnieuw ingestort.