De citytrip is erg in trek. We trekken er massaal op uit voor een weekendje Madrid, een nachtje Amsterdam of een midweek in Rome. Welke steden zijn populair en om welke redenen bezoeken Nederlanders een Europese stad? Onderzoeksbureau MWM2 hield in opdracht van Accor Hotels een onderzoek naar de favoriete citytrips van Nederlanders en Belgen. Er werden vragen gesteld over 15 grote steden in West-Europa: de hoofdsteden samen met de populaire bestemmingen Milaan en Barcelona.

Vaak naar Amsterdam, liefst naar Rome

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders het meest in een hotel in Amsterdam overnachten. Vijftig procent van de respondenten is de afgelopen drie jaar minimaal één keer op citytrip geweest in hun eigen hoofdstad. Toch wordt de stad minder goed beoordeeld. Amsterdam krijgt een matige 7,2 van de respondenten. Een ruime voldoende, maar daarmee eindigde het toch op de 15e en laatste plaats.

Hoogste score voor Rome

Rome werd het beste beoordeeld. De Italiaanse hoofdstad ontving een gemiddeld rapportcijfer van 8,4. Met een score van 8,2 vinden we op nummer twee een andere stad in het Zuid-Europa: Barcelona. Parijs kreeg een nette 7,9 van de Nederlanders en Belgen. Niet alleen Amsterdam kwam er minder vanaf, ook is men minder lyrisch over Brussel – dat ook een 7,2 scoorde – en Dublin, dat het met een 7,4 moet doen.

Winkelen en bezienswaardigheden

We winkelen het liefst dichtbij huis. In de top vijf van echte winkelsteden vinden we Amsterdam, Brussel, Londen, Milaan en Parijs. Berlijn, Parijs en Barcelona bezoeken Nederlanders voornamelijk voor de bezienswaardigheden.

De zuinige Nederlander

Nederlanders staan er om bekend dat ze graag naar de prijs kijken. Praag is bijvoorbeeld een stad die voornamelijk wordt bezocht vanwege de prijs. De prijs voor een hapje of een drankje is hier beduidend lager dan wat wij gewend zijn. Ook Lissabon en Oslo doen het goed. Dit heeft voornamelijk te maken met voordelige aanbiedingen van vliegtickets.

Scandinavie voor rust en zaken

De Scandinavische steden zijn erg in trek voor een rustige stedentrip. Stockholm, Oslo en Kopenhagen vinden we allemaal terug in de top drie, waarbij Stockholm bovenaan staat. In de top vijf vinden we nog Dublin en Lissabon als steden die we bezoeken om ons weer helemaal op te laden. De Scandinavische hoofdsteden verwelkomen ook veel werkgerelateerde bezoeken. Amsterdam wordt het meest genoemd als stad voor een businesstrip.

Met partner in een hotel

Gemiddeld gaat 53% van de Nederlanders met hun partner op citytrip. 17% was met vrienden op citytrip en in 10% van de gevallen ging het gezin mee, 8% van de mensen was de laatste keer alleen op citytrip. Een hotel is veruit de meest gebruikte overnachtinglocatie (77%). Daarna zijn B&B’s en appartementen populair. Bij jongeren tussen de 18 en 24 is een hotel iets minder populair (67%) en staat de hostel (9%) als accommodatie op de tweede plaats.