De reissector is optimistisch over 2024. Reisbureaus en luchtvaartsector rekenen op het beste reisjaar ooit. Dat werd duidelijk uit diverse presentaties en interviews op de Vakantiebeurs in Utrecht. Er zijn nu al meer vakantiereizen en vluchten geboekt voor komende zomer dan normaal. De reislust is groot, ondanks de stijgende prijzen voor vluchten en vakanties.

Vakantiereizen

Partijen als Air France-KLM, touroperators TUI en Sunweb, belangenbehartiger voor de reisbranche ANVR, reisorganisatie Prijsvrij Vakanties en luchtvaartkoepel IATA hebben al gehint op een topzomer en recordverkopen. Sinds mei 2023 worden er volgens de ANVR meer vakantiereizen geboekt dan in topjaar 2019. Dat Nederlanders graag meer willen reizen, bleek ook uit onderzoek van ABN Amro eind december onder duizend consumenten. De bank verwacht dat reisorganisaties dit jaar 8% meer omzet realiseren dan in 2023, wat ook al een uitstekend jaar was volgens de branche. De zomervakantie binnen Europa is dit jaar volgens ABN Amro het populairst: 43% kiest hiervoor. Het aandeel dat kiest voor een vakantiereis buiten Europa stijgt van 8% naar 11%.

Klimaat

Zomer 2023 stond in het teken van door weersextremen verpeste vakanties: bosbranden, overstromingen, extreme hitte en hagelstenen zo groot als tennisballen bij het Gardameer. Van de Nederlandse vakantiegangers die vorig jaar te maken hadden met weeronheil, zegt 53 procent dit jaar bij het boeken rekening te houden met extreem weer. Van de vakantiegangers die niet hebben gepuft en gezucht of werden getroffen werden door bosbranden en overstromingen, houdt nog altijd 42 procent zulk onheil in het achterhoofd bij de boeking.

Geen klimaatterughoudendheid

Bij de Sunweb Groep merken ze nog weinig van klimaatterughoudendheid. “Natuurlijk hadden de bosbranden op Rhodos afgelopen zomer direct impact op de boekingen,” zegt Tim van de Bergh, directeur zon- en strandbestemmingen bij de tweede touroperator van Nederland. “Alle Griekse eilanden kwamen onder druk.”

Voor de zomer van 2024 ziet Sunweb momenteel 60 procent meer boekingen naar Rhodos dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het gebied waar het brandde, wordt niet gemeden. “Naar heel Griekenland ligt het aantal boekingen momenteel ruim 90 procent hoger, Kreta zelfs 130 procent.” Wel wordt er vaker uitgeweken naar de maanden oktober en november. Mensen verwachten dat het weer dan aangenamer is dan in hartje zomer.

Luchtvaart profiteert

De luchtvaartsector profiteert ook van de toegenomen reislust. Luchtvaartkoepel IATA verwacht dat de vliegmaatschappijen dit jaar een gezamenlijke omzet boeken van $964 mrd. Dat is een groei van 8% ten opzichte van 2023, dat te boek staat als een sterk jaar voor de luchtvaart. Het aantal passagiers zal naar verwachting wereldwijd stijgen naar 4,7 miljard, ruim boven dat van topjaar 2019. Vliegen heeft een hoge prioriteit bij de consument. Veel reizigers zijn bereid veel meer te betalen voor een vakantiereis of een familiebezoek dan ze gewend waren, zeggen de luchtvaartmaatschappijen.