Regensburg is één van de best bewaarde historische steden van Duitsland. Het heeft minder schade opgelopen tijdens de wereldoorlogen dan de rest van Duitsland en heeft zo zijn authentiek historisch centrum behouden. In 2006 werd het oude centrum van Regensburg samen met het stadsdeel Stadtamhof aan de overzijde van de Donau tot Werelderfgoed verklaard. De stad in het oosten van Beieren is ideaal om een bruisende zomer of romantische winter door te brengen.

De historsiche stad
In de middeleeuwen was Regensburg de derde grootste stad van Duitsland. Dat is nog te zien aan de vele historische gebouwen en de imposante Dom. Momenteel behoort het niet meer tot de grotere steden. Juist door deze kleine omvang hangt er een gezellige en ontspannen sfeer in de stad. Net buiten het historisch stadcentrum vind je de universiteit van Regensburg. Het grote aantal studenten zorgt voor het nodige leven en de grootste kroegendichtheid van Duitsland, maar de stad heeft nog veel andere dingen te bieden naast het studentenleven.

Tips
Regensburg is prachtig gelegen aan de Donau en aan de monding van de Naab en de Regen, waarnaar de stad is genoemd. Loop rustig langs de rivier en geniet van de prachtige uitzichten op de historische huizen en de natuur, vergeet ook zeker niet over de Steinerne Brücke te wandelen en eens een kijkje te nemen in de Dom. Misschien heb je geluk en tref je het duizend jaar oude jongenskoor zingend aan in de kerk. De stad heeft ook een buitengewoon gevarieerd cultureel leven en de voetgangerszone in de binnenstad is de perfecte omgeving om uitgebreid te winkelen.

Binnen Regensburg kan je je gemakkelijk met de bus verplaatsen maar bij mooi weer is de fiets het ideale vervoersmiddel. Zorg dat je een stevige fiets aankoopt en maak een toertje tot bij Walhalla, een neoclassicistische eretempel.

Winter
Ook in de winter ligt Regensburg er mooi bij, de sneeuw zorgt voor een sprookjesachtig decor en het water is romantisch verlicht in de avond. Als je er nog een schepje romantiek bovenop wil doen, kan een bezoek aan het verder gelegen kasteel Neuschwanstein aangeraden worden. Dit is letterlijk het sprookjeskasteel waar Walt Disney door is geïnspireerd en de plaats om je droombruiloft te houden…

Meer informatie is te vinden op de officiële website van de stad Regensburg.
(Bron: Bikester.nl)