De Deense stad Aarhus is in 2017 Culturele Hoofdstad van Europa én Europese Regio van de Gastronomie. Koningin Margaretha van Denemarken, beschermvrouwe van Aarhus 2017, nam onlangs het eerste exemplaar van het programma voor 2017 in ontvangst. Van iconische internationale werken tot typisch Deense producties, het programma belooft een breed en gevarieerd cultureel aanbod voor Aarhus 2017.

Aarhus

Aros werd zo’n 1200 jaar geleden gesticht door Vikingen. Inmiddels is Aarhus (spreek uit als oarhoes) de tweede stad van Denemarken met zo’n 320.000 inwoners, waaronder veel studenten. De hoofdstad van het schiereiland Jutland wordt ook wel de ‘City of Smiles’ genoemd. Aarhus ligt aan zee en biedt diverse toeristische topattracties voor zowel kinderen als volwassenen. Voor 2017 staan er tal van extra activiteiten en bezienswaardigheden op het programma.

Let’s Rethink

“Aarhus 2017 wordt een creatieve krachtmeting met nieuwe projecten, speciale commissies, premières, festivals en events”, aldus Rebecca Matthews, directeur van de Europese Culturele Hoofdstad Aarhus 2017. “Wij hopen dat de verschillende perspectieven en de energie van de vele artiesten als katalysator zullen fungeren voor veranderingen.” Met ‘Let’s Rethink’ als rode draad worden de disciplines architectuur, gastronomie, kunst en cultuur tegen het licht gehouden, zodat niet alleen de vele duizenden professionals, maar ook bezoekers aan de hand van het thema meedenken over dingen die op dat moment in de maatschappij plaatsvinden. Om dit te bereiken staan er vier grote evenementen, twaalf zogeheten ‘full moon’ happenings en meer dan driehonderd projecten gepland.

Elke dag een belevenis

Om de stad op de kaart te zetten zal Aarhus ook de regio Midden-Jutland met negentien gemeenten nauw betrekken bij het culturele programma voor 2017. Zo zal in de stad Randers twee dagen lang de ‘full moon’ lichtshow met 3D-projecties ‘Watermusic’ worden opgevoerd, geschreven en geproduceerd door de Deense singer-songwriter Oh Land. Langs de kust bij Aarhus komt het kunstproject ‘THE GARDEN – End of Times, Beginning of Times’ met een lengte van vier kilometer. Op en rond het met gras bedekte dak van het Moesgaard Museum wordt het spektakelstuk ‘Red Serpent’ vertoond, een show in de openlucht over een held uit de Vikingtijd. Artist-In-Residence Anohni zal gedurende haar verblijf nieuw werk produceren en tentoonstellen, muziek opnemen met het Aarhus Symfonie Orkest en voor een nacht een uniek live optreden verzorgen in het Muziekgebouw. ‘The People’s Faest’, het grootste eetfestijn in de geschiedenis van Denemarken, nodigt iedereen uit om plaats nemen aan een lange tafel op het terrein van Tangkrogen. Tussen de maaltijden door worden gasten aangespoord om met elkaar in gesprek te gaan over eten. Voor de actieve bezoekers is een nieuwe fietsroute van 450 kilometer uitgezet, die leidt langs culturele attracties, mooie landschappen, nabijgelegen dorpen, meren en de kust bij Aarhus. Aarhus is zowel voor volwassenen als kinderen zeker een bezoek waard, met name in 2017!