Luchtvaartmaatschappijen bieden hun tickets voor steeds lagere prijzen aan, ook dit jaar is die trend doorgezet. De vliegtickets voor de zomer en komend najaar dalen flink in prijs, blijkt uit onderzoeken van prijsvergelijkers als Vliegwinkel.nl, CheapTickets en PaperFlies. De daling wordt veroorzaakt door de concurrentiestrijd tussen steeds meer aanbieders en de verdere daling van de olieprijzen.

Prijzenslag

De moordende concurrentie tussen prijsvechters als Ryanair en Easyjet en andere luchtvaartmaatschappijen zorgt voor een prijzenslag. Er zijn meer vliegtuigen, meer capaciteit en meer bestemmingen bijgekomen. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen vergroten hun netwerk waardoor passagiers meer keuze hebben in routes en luchtvaartmaatschappijen. Ook door de komst van Etihad Airways en Emirates, twee luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten staan de prijzen onder druk. KLM heeft in deze agressieve markt ook zijn ticketprijzen verlaagd.

Volgens Travix, het bedrijf achter de websites Vliegwinkel.nl, CheapTickets en BudgetAir zijn het afgelopen jaar de ticketprijzen wereldwijd met zo’n 11 procent gedaald. Sam Houwen, directeur van Travix zegt: “We zien vanaf 2014 al een prijsdaling van een paar procent, maar nu daalt het spectaculair.” Binnen Europa zijn vooral de prijzen voor Spaanse bestemmingen als Malaga, Ibiza en Mallorca flink in de uitverkoop gegaan. De losse ticketprijzen zijn in één jaar met 9 tot 15 procent gedaald. Het gaat om vluchten met vertrek in de maanden juni, juli en augustus.

Rome

Paperflies constateert dat de prijsdaling van een ticket naar Rome het grootst is. Een ticket naar de Italiaanse hoofdstad kan dit jaar tot wel 60% goedkoper zijn dan vorig jaar. Ook is het gunstiger om naar Azië te vliegen. Vliegtickets naar Bali en Bangkok zijn dit jaar tot 21 procent goedkoper dan vorig jaar. Daarnaast zijn reizigers voor een vliegticket naar Tokio tot 17 procent minder kwijt.

Angst voor terrorisme

Ook de angst voor terroristische aanslagen in Europa en de Brexit drukken de prijzen. Amerikanen en Aziaten mijden Europa, waardoor lege vliegtuigstoelen tegen bodemprijzen worden verkocht. De topman van Ryanair, Michael O’Leary zei bij de presentatie van hun kwartaalcijfers dat de ticketprijzen van juli tot en met september met zo’n 6% dalen. O’Leary gaf als verklaring dat de prijzen onder druk staan vanwege stakingen, terrorismedreiging en een zwakkere Pond vanwege de Brexit.