Er zijn plannen om vanaf april 2022 een nachttrein te laten rijden tussen Brussel en Praag. Met tussenstops in Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Amsterdam, Hannover, Berlijn en Dresden. Het plan is afkomstig van twee Nederlandse ondernemers met een grote passie voor de nachttrein. Elmer van Buuren en Chris Engelsman hebben hiervoor de coöperatie European Sleeper opgericht. De bedoeling is dat de trein in de eerste maanden drie keer per week zal rijden, daarna bijna dagelijks, Fietsen kunnen ook mee.

Tickets

Voor het traject werkt European Sleeper samen met het Tsjechische particuliere treinbedrijf RegioJet, dat in centraal Europa veel ervaring heeft met langeafstandstreinreizen. De bedrijven mikken op zowel toeristische als zakenreizigers. Het is mogelijk om een ticket te kopen voor een zitplaats, maar ook kan een eigen coupé worden gereserveerd. Onderweg is er gratis koffie en wifi. De prijzen van de tickets zijn nog niet bekend en ook nog niet hoe lang de reis van Brussel, Rotterdam of Amsterdam naar Berlijn of Praag zal gaan duren.

European Sleeper wil een netwerk van nachttreinverbindingen opzetten vanuit Nederland en België naar belangrijke bestemmingen in Europa; de lijn Brussel-Praag wordt het eerste wapenfeit. De aanvragen voor ruimte op het spoor zijn inmiddels in alle landen ingediend. Over het algemeen is er veel ruimte ’s nachts. Het is ook mogelijk om een aandeel in het bedrijf te kopen.

Duurzaam

‘s Avonds instappen in Roosendaal, Rotterdam of Amsterdam, de volgende ochtend uitgerust in Tsjechië weer uitstappen. European Sleeper wil zo een duurzaam alternatief bieden voor vliegreizen over de middellange afstand.

De mogelijkheid om in de nachtelijke uren naar Praag of andere bestemmingen in Europa te reizen past bij uitstek in de ambities van Europa om over middellange afstanden het treinverkeer aantrekkelijker te maken. Uit onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) bleek dat bestemmingen op een afstand tussen de 800 en 1200 kilometer potentieel hebben voor de exploitatie van nachttreinen.

Moonlight Express

Tegelijkertijd werken twee Belgische ondernemers aan het plan om vanaf april 2022 een nachttrein-verbinding tussen Brussel, Luik en Berlijn te laten rijden. Initiatiefnemers Louis Lammertyn en Louis De Jaeger hebben met hun bedrijf Moonlight Express daarnaast plannen om België te verbinden met het zuiden van Frankrijk en de Spaanse stad Barcelona.

Het doel van deze coöperatie is meer mensen duurzaam op reis te laten gaan en “mensen laten genieten van de nachttrein als prettig en efficiënt vervoermiddel. Je kan veilig en comfortabel slapen in een echt bed en je komt uitgerust aan.” Het vertrek is vanuit Brussel is om 20.00 uur ’s avonds en de trein komt om 9.00 uur ’s ochtends aan in Berlijn aan. Daarmee is de reistijd in totaal 13 uur. Ticketprijzen voor een bed in een gedeelde coupé in de Moonlight Express starten vanaf 49 euro per persoon.