In haar streven om een van de toonaangevende kunststeden van Duitsland te blijven, organiseert Düsseldorf met regelmaat tentoonstellingen van internationale allure. Medio augustus sluit de tentoonstelling ‘El Greco en de Moderne Kunst’ in het Museum Kunstpalast haar deuren. Kunstliefhebbers hoeven niet lang te wachten op het volgende hoogtepunt in de kunstagenda van deze stad in Noordrijn-Westfalen.

In het najaar opent in het museum K21 Ständehaus (Kunstsammlung Nordrhein- Westfalen) een tentoonstelling van Paul Klee. Voor het eerst zal het complete oeuvre van 100 werken in bezit van het museum tentoongesteld worden. ‘100 x Paul Klee – History of Paintings’ wordt georganiseerd van 29 september 2012 tot 10 februari 2013.

Paul Klee

Deze presentatie zal een helder inzicht geven in het indrukwekkende oeuvre van de kunstenaar. Het Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen heeft de grootste Klee verzameling van alle musea in Duitsland. In 1960 kocht de deelstaat maar liefst 88 werken van Klee en dat aantal groeide uit naar het huidige 100. Tentoongesteld worden onder meer Schwarzer Fürst, Kamel in rhytmischer Baumlandlandschaft, Polyphone Strömungen, Kleinode en omphalo-centrischer Vortrag.

Klee (1879-1940) groeide op in Zwitserland maar had de Duitse nationaliteit. In het begin van de jaren 1930 doceerde hij aan de kunstacademie van Düsseldorf maar vertrok daar in 1933 met de opkomst van het nationaalsocialisme naar Bern.

De collectie weerspiegelt alle schilderstijlen en perioden van Klee. Van zijn tekeningen rond de eeuwwisseling, het toegenomen kleurgebruik in zijn werk na zijn reis naar Tunis in 1914, en de vele vormen van abstracte en figuratieve kunst in zijn latere periode. De schilderijen, tekeningen, aquarellen en andere onconventionele schildertechnieken geven een prachtig overzicht van zijn onuitputtelijke creativiteit.

Leuke tip: iedere eerste woensdag van de maand is toegang tot de K20 en K21 musea gratis tussen 18.00 en 22.00 uur. Houders van de Düsseldorf Welcome Card krijgen gratis toegang of korting op toegangsprijzen voor een groot aantal musea in de stad.