De opening van de nieuwe luchthaven bij Berlijn, Berlin Brandenburg, is uitgesteld. Het gloednieuwe vliegveld zou op 3 juni worden geopend, maar het vliegveld voldoet nog niet aan alle eisen in verband met de brandveiligheid en daarom is de ingebruikname uitgesteld. Gesproken wordt nu over ‘na de zomer’, maar er zijn ook berichten dat het vliegveld pas op 17 maart 2013 opengaat.

De Berlijnse luchthaven zou met 27 miljoen passagiers per jaar na Frankfort en München het grootste vliegveld van Duitsland worden, en de modernste luchthaven ter wereld.

Het uitstel is een enorme tegenvaller voor de Duitse hoofdstad. Eindelijk zou Berlijn een vliegveld krijgen dat past bij de grootte en de populariteit van de stad. De twee kleine vliegvelden Tegel en Schönefeld barstten al jaren uit hun voegen. Die zullen nu nog een flink aantal maanden in bedrijf moeten blijven. Het is al het tweede uitstel voor Berlin Brandenburg, dat in eerste instantie in november 2011 in gebruik zou worden genomen.

Nu staan de drie eigenaren (de Duitse regering en de deelstaten Berlijn en Brandenburg) enorme schadeclaims te wachten. Luchtvaartmaatschappijen zullen volgens een eerste schatting 15 miljoen per maand eisen. En daar komen nog miljoenenclaims bij van winkels, reisbureaus, horeca, verhuisfirma’s, servicebedrijven, installateurs, enz.