Stedentrips worden dit jaar volop geboekt. Er even tussen uit naar een prachtige stad is in deze tijden van economische crisis een perfect alternatief gebleken voor bijvoorbeeld een tweede vakantie. Deze zomer wordt vooral gekozen voor zonzekere steden zoals Rome, Istanbul en Valencia. Maar ook New York is ‘booming’.

Nederland

New York besteedt dit jaar veel aandacht aan haar Nederlandse verleden. Ruim 400 jaar geleden heette het New Amsterdam, de bussen naar Harlem rijden er nog dagelijks en sommige geveltjes zien er wel erg Hollands uit. De Nederlandse connectie is in New York ook vandaag de dag nog duidelijk te zien.

Er is een gloednieuwe historische reisgids – Exploring Historic Dutch New York – die je meeneemt naar de Nederlandse tijd. Maar je kunt ook wat dichterbij het nu blijven om in NYC je Dutch roots te ervaren. Pak – heel Hollands – de fiets en zoef van het Guggenheim naar bijzondere huisjes op Broadway en ontdek stukjes Nederland aan de andere kant van de oceaan.

Kunst

Geïnteresseerd in kunst van vaderlandse bodem, ook als je zelf niet in Nederland bent? Tot 8 oktober is in het Guggenheim Museum een expositie van ruim zeventig kleurenfoto’s van Rineke Dijkstra te zien. Ook El Museo del Barrio, Studio Museum in Harlem en het Queens Museum of Art zijn een bezoekje waard. Verdeeld over deze drie musea vind je een ‘Crossroads of the World’ expositie in het teken van het koloniale verleden met werk van onder andere 40 Nederlandse en Antilliaanse kunstenaars. Kijk voor meer kunst uit Nederland in New York op de Dutch Arts Calendar, van beeldende kunst en vormgeving tot architectuur.

Naar de boerderij

Helemaal Hollands Glorie zijn de Dutch Roots Tours van Bike the Big Apple, delen gaan zelfs heel vertrouwd (en veilig..) over fietspaden. Onder leiding van een ervaren gids is er elke maandag een fietstocht langs bekende en minder bekende Nederlandse stukjes stad. Wist je bijvoorbeeld dat er nog heel wat oude Hollandse huisjes in New York staan? Ze openen tegenwoordig hun deuren als museum. Fiets eens langs bij het Dyckman Farmhouse of Van Cortlandt House Museum, beide op Broadway. Als je in Brooklyn ben bezoek je het Lefferts Historic House of Wyckoff Farmhouse – echte Nederlandse boerderijen aan de andere kant van de oceaan.

Nieuwe gids

Voor wie geen genoeg krijgt van de Nederlandse geschiedenis die in New York voor het oprapen ligt, is er de nieuwe gids Exploring Historic Dutch New York (‘Nederlands New York: een reisgids naar het erfgoed van Nieuw Nederland’). Dit uitgebreide en kleurrijke overzicht staat boordevol informatie over o.a. Nederlandse kunst, architectuur, antiek en de immigratie in de 19e en 20e eeuw. Een handig boekje voor als je alles wilt weten over wat onze voorvaderen in The Big Apple gedaan en gebouwd hebben.