Marseille is trots op het nieuwe, grote museum dat de Zuidfranse stad sinds deze week rijk is. Het MuCEM, Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée (Museum van de Beschavingen van Europa en de Middellandse Zee) werd afgelopen week geopend door president Francois Hollande. De president toonde zich onder de indruk van de architectuur van het museum, waaraan onder leiding van architect Rudy Ricciotti ruim 11 jaar gewerkt is.

Het MuCEM is het eerste museum dat zich richt op het Middellandse Zeegebied. De collectie bestaat uit een miljoen culturele objecten uit de landen rond de zee, van Spanje en de Balkan tot Israël. Met de opening van het MuCEM viert de Zuid-Franse havenstad dat ze dit jaar Europese culturele hoofdstad is. Museumdirecteur Bruno Suzzarelli denkt dat het nieuwe museum het imago van Marseille, dat bekendstaat als een gewelddadige en vieze stad, kan opvijzelen.

De totale kosten van het project bedroegen ruim tweehonderd miljoen euro. Het nieuwgebouwde deel van het museum is met een loopbrug verbonden met het zeventiende-eeuwse fort Saint Jean, dat ook deel uitmaakt van het MuCEM. Vanaf dit weekend is het museum geopend voor publiek.