Onze manier van reizen is in enkele decennia ingrijpend veranderd. Met name de digitale technologie is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, ook niet tijdens de vakantieperiode. Ging je vroeger op reis met een analoge camera en zag je na thuiskomst pas het resultaat, anno 2013 deel je foto’s via Facebook, Instagram of Pinterest tijdens je reis al direct met je vrienden en volgers. En met behulp van je smartphone of tablet plan je je reis on the go.

Ook de backpackers van weleer hebben niet stilgezeten. Inmiddels zijn ze iets ouder, hebben ze vaak carrière gemaakt en hebben daardoor minder tijd. Ze zijn ook veeleisender geworden: willen meer kwaliteit en luxe. De nieuwe backpacker is opgestaan: flashpacking is backpacking 2.0, dé manier van avontuurlijk reizen anno 2013.

Flaspacker

Een flashpacker is iemand die reist als een backpacker, met de rugzak naar avontuurlijke bestemmingen, maar over het algemeen een ruimer budget heeft, zoekt naar meer comfort en de nodige elektronische gadgets meeneemt op reis, zoals een smartphone, digitale camera, tablet of laptop. Maar ook een e-reader, gps of wifi-location finder ontbreken niet, net als alle geheugenkaarten, batterijen, opladers en kabeltjes die nodig zijn om al die techniek aan de praat te houden.

De term flash verwijst vooral naar stijl. Ze willen in navolging van gewone backpackers contact met de lokale bevolking hebben en proberen de grote hordes toeristen te mijden, maar ze beschikken over een ruimer budget en willen niet meer absoluut low-budget reizen. Zo zal de ene flashpacker nog steeds in goedkope hotels vertoeven en zijn eigen maaltijd koken, maar daarnaast ongegeneerd zijn geld uitgeven aan allerlei duurdere activiteiten en excursies, terwijl de ander zijn geld laat rollen in comfortabele hotels en goede restaurants, of kiest voor reizen met een huurauto of budget airline in plaats van langzaam en overvol lokaal vervoer.

Bagage

Een flashpacker gaat op reis met maar een deel van de conventionele backpackersbagage: een waterdichte rugzak, wat basisstukken aan (merk)kleding en goede (wandel)schoenen. Dankzij alle moderne technische snufjes heeft de flashpacker weinig reisgidsen, boeken of plattegronden nodig, de elektronica vervangt veel van deze inmiddels overbodige ballast…

Meer over bestemmingen die je goedkoop kan bereiken op Budgetbestemmingen.nl.