Een azuurblauwe zee, parelwitte stranden en een zeer aangename temperatuur. Het is niet voor niets dat sommigen de stranden op Sardinië vergelijken met die van het Caraïbisch gebied. Het Italiaanse eiland is dan ook een goede bestemming voor een strandvakantie. Sardinië-specialist Tritt tipt enkele topstranden op Sardinië voor komende zomer.

Costa Smeralda

Costa Smeralda, de smaragdkust aan de noordkant van Sardinië, is een populaire bestemming en dat is niet verwonderlijk. Costa Smeralda is een prachtig gebied, er ligt een aantal paradijselijke stranden en de natuur is sprookjesachtig. Nadeel is dat deze kust sinds de jaren zestig is uitgegroeid tot een van de beroemdste jetset-gebieden in Italië, met Porto Cervo als kloppend hart. Gelukkig zijn de meeste resorts geïntegreerd in het landschap waardoor de natuur nog redelijk intact is gebleven.

De stranden op dit stukje Sardinië zijn niet voor niets zo populair. Langs de Costa Smeralda ligt een aantal prachtige stranden, zoals Capriccioli, Cala di Volpe, Poltu Cuatu en Liscia di Vacca. Toeristische trekpleisters, maar wel erg fijn om een duik te nemen. Je zult er echter niet de enige zijn dus bereid je voor op massa’s gebruinde Italianen – tenzij je buiten het hoogseizoen gaat.

La Maddalena

Aan de overkant van het water ligt La Maddalena, een eilandengroep. Deze is vernoemd naar het gelijknamige hoofdeiland, La Maddalena. Het zeewater is hier zeer helder en wie goed zoekt vindt verspreid over de kust diverse verstopte mooie strandjes en baaitjes.

Riviera del Corallo

Het strand Rena Majore ligt tussen Vignola en Santa Teresa di Gallura, aan de noordkant van het eiland en op een steenworp afstand van Corsica. Dit stukje kust van ongeveer een kilometer eindigt bij de monding van de Rio Cantaru, een schilderachtig klein beekje. Het landschap bestaat uit een strook van fijn wit zand omgeven door rotsen, duinen en naaldbomen. Het strand is ideaal voor gezinnen met kinderen, omdat het water vrij lang ondiep blijft. Onder water is er ook veel te zien, waardoor het een geliefde plek is om te duiken en te snorkelen.

Isola dell’Asinara

Het strand van Cala Arena is te vinden op het eiland Asinara, voor de noordkust van Sardinië. Het strand is niet zo bekend onder toeristen, waardoor er een aangename rust heerst. Het is dan ook niet zo groot en om er te komen moet je eerst toestemming krijgen van de parkbeheerders. Heb je die eenmaal, dan krijg je toegang tot een magisch stukje strand. Tegenover het eiland ligt het strand La Pelosa, dat ook zeker de moeite waard is. Daar is het vaak wel een stukje drukker.

Cagliari

De provincie Cagliari aan de zuidkant van Sardinië, heeft kilometers lange stranden en diverse mooie baaitjes. De stranden van Costa Rei en Villasimius springen er met kop en schouders bovenuit. Het laatste strand is gelegen op een stuk schiereiland, waardoor je aan twee kanten de zee ziet. Beide stranden zijn inmiddels goed bekend onder vakantiegangers, waardoor het er in het hoogseizoen wat drukker kan zijn. Een stuk zuidelijker liggen de stranden van Chia. Deze liggen in een beschermd natuurgebied en in het stadje staat een toren uit de tijd van de Saracenen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de baai.

Dit artikel is een bijdrage van Tritt – Case in Sardegna, specialist in de verhuur van vakantie-accommodaties op Sardinië.