Milaan is een geliefde stad voor een stedentrip. Het is natuurlijk dé modestad van de Europa en veel mensen die op vakantie zijn in Italië komen voor de grote zomeruitverkoop, die begin juli is begonnen en door loopt tot in augustus. Milaan is een fantastische stad om te winkelen. Shopaholics kunnen er hun hart ophalen. Je vindt er een overvloed aan boetieks en grote winkelketens van goedkoop tot peperduur. Maar er is natuurlijk veel meer te zien in deze stad dan alleen de grote modemerken. Een top vijf van de mooiste en meest interessante bezienswaardigheden van Milaan:

De Dom van Milaan

De Dom (Duomo Santa Maria Nascente) is een van de grootste toeristische trekpleisters van Milaan en een van de grootste katholieke kerken in de wereld. De kerk is gebouwd in gotische stijl wat het een heel karakteristieke aanblik geeft. Door het bijzondere ontwerp en het feit dat hier een aantal middeleeuwse schatten te vinden zijn, willen veel toeristen de kerk graag zien. Hoewel de bouw al in de 14e eeuw van start is gegaan is de Dom pas voltooid in de loop van de 20e eeuw. Met een lengte van 157 meter, breedte van 92 meter en een totaal-oppervlakte van 11.700 m2, is alleen de kathedraal van Sevilla groter (Ook de Sint-Pieter in Rome is groter, maar dat is geen kathedraal)

Museo Poldi Pezzoli

De meeste mensen die op een camping in Italië staan willen graag een keer echte Italiaanse kunst zien. Daarmee bedoelen ze vaak de kunst uit de renaissance. In het Museo Poldi Pezzoli in Milaan zijn werken van de grote schilders uit die tijd verzameld. Je vindt er werken van onder andere Michelangelo, Botticelli en Pollaiolo. Het museum is ontstaan uit een privé verzameling uit de familie van Gian Giacomo Trivulzio.

Galleria Vittorio Emanuele

Zelfs als je totaal niet van winkelen houdt, is deze overdekte winkelstraat toch de moeite waard om langs te gaan. Dit gebouw werd neergezet in opdracht van koning Victor Emanuel II. De zogenaamde Salotto di Milano is eind 19e eeuw ontworpen tijdens de eenwording van Italië in 1865. De galerie werd rijkelijk versierd met stucwerk, marmer en mozaïek, maar het dient nu als het gelijknamige winkelcentrum. Hier vind je diverse grote en exclusieve modemerken, maar ook kleine boetiekjes en zelfs de H&M.

Santa Maria delle Grazie

Deze kerk, vertaald Onze-Lieve-Vrouw van Genade, is vooral bekend omdat hier de schildering van Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci te zien is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de kerk verbrand door bombardementen van de geallieerden (in 1943), maar de muurschildering bleef gespaard. Zowel de kerk als het klooster zijn beide opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De Sint-Laurensbasiliek

De Basilica di San Lorenzo Maggiore is een van de oudste kerken van Italië. Alleen dat gegeven maakt het al bijzonder om dit gebouw te bezoeken. De kerk werd in de vierde eeuw gebouwd ter ere van de christelijke martelaar Laurentius van Rome, toen Milaan nog de hoofdstad was van het Romeinse Rijk. Opmerkelijk is dat de bouw in fasen is gebeurd. In 372 begon de bouw wat doorliep toen de Longobarden aan het eind van de 6e eeuw de heerschappij in de stad overnamen. Nadat de originele koepel destijds was ingestort werd die in een meer barokke stijl herbouwd begin 1600.