Madrid is de populairste Spaanse stad voor Nederlandse studenten die naar het buitenland gaan voor educatieve doeleinden. Dit blijkt uit onderzoek van informatieplatform Reisnaarsevilla.nl waarbij 663 Nederlandse studenten werden ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de studenten kiest voor Madrid (25,8%). Voor Barcelona kiest ruim 23% van de studenten. Naast de twee grootmachten kwamen ook Valencia (13,4%) en Sevilla (13%) als populaire Spaanse bestemmingen uit het onderzoek.

Barcelona populair voor stages

Aan de studenten die aan de poll meededen, is tevens gevraagd met welk doel zij naar Spanje gaan. Hieruit is gebleken dat ruim de helft van de studenten naar Spanje gaat voor een meeloop- of afstudeerstage (51,5%). Ingezoomd op deze groep studenten, blijkt dat een ruime meerderheid dan kiest voor Barcelona (52,1%).

Uitwisselingsprogramma: Sevilla

De meeste studenten die kiezen voor Sevilla doen dat in het kader van een uitwisselingsprogramma vanuit de Hogeschool of Universiteit. Ruim een kwart van de studenten kiest voor een stage in de Spaanse stad in Andalusië (25,6%) en 15,1% gaat naar Sevilla om een studie te volgen. In Sevilla heb je een grote internationale universiteit (La Universidad de Sevilla). Deze universiteit is aangesloten bij het Erasmus Programma. Internationale studenten kunnen hier daarom ook op uitwisseling komen (exchange students), waarbij ze een of twee semesters les krijgen.

Verblijfsduur

Naast het reisdoel en de bestemming, werd in het onderzoek ook bekeken hoe lang Nederlandse studenten in Spanje blijven. Een groot deel van de studenten blijft 6 maanden (35%). Een ander groot gedeelte blijft zo’n 2 maanden in een Spaanse stad (27%). Sommige studenten blijven (minimaal) een jaar in Spanje (11%). Gemiddeld blijven studenten zo’n 5,2 maanden in Spanje.

Internationaal

Ook bij internationale studenten is Madrid de favoriete stad in Spanje. Dat kwam naar voren uit een recente internetpeiling onder internationale Erasmus-studenten. De uitkomst is niet verbazingwekkend. Met veertigduizend Europese studenten per jaar, volgens cijfers van de Europese Commissie, is Spanje één van de populairste bestemmingen voor studenten. Naast opleidingen in Madrid zijn die in universiteitssteden als Valencia, Granada, Sevilla en Salamanca geliefd. Maar de Spanjaarden maken zelf ook graag gebruik van de Europese studiebeurs. Zo’n 3 miljoen Spaanse studenten volgden de afgelopen dertig jaar een opleiding in een ander Europees land.