Steeds meer luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten naar bestemmingen in Italië in verband met de uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië. Zo voert Transavia tijdelijk minder vluchten uit naar Italië. Door de uitbraak van het coronavirus is het aantal boekingen zo hard teruggelopen dat de prijsvlieger zich genoodzaakt ziet om van 17 maart tot eind april een tiende van het aantal vluchten te schrappen. Het gaat om een beperking van de vluchten naar Italiaanse steden Verona, Pisa, Bari, Bologna en Napels.

Transavia vliegt voorlopig nog wel volgens het normale vluchtschema naar andere Italiaanse steden, waaronder Rome, Brindisi, Palermo en Perugia, maar sluit niet uit dat nog meer vluchten worden geschrapt. Transavia maakt deel uit van de Air France-KLM-groep en voert vluchten uit vanuit Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Reizigers die te maken krijgen met een annulering kunnen hun vlucht gratis omboeken of het geld voor het ticket terugkrijgen.

Brussels Airlines en Ryanair

Ook Brussels Airlines en de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair snijden de komende weken in het vluchtaanbod van en naar Italië. Ryanair schrapt van 17 maart tot 8 april een kwart van de vluchten van en naar Italië. Brussels Airlines vermindert het vluchtaanbod naar Milaan Linate en Malpensa, Venetië, Rome, Bologna en Turijn tussen 2 en 28 maart voorlopig met dertig procent. De maatschappij blijft wel al haar bestemmingen in Italië aanvliegen. Passagiers van wie de vlucht wordt geannuleerd, krijgen van de maatschappij bericht. Ze kunnen dan kosteloos omboeken of annuleren.

KLM

Ook easyJet heeft verschillende vluchten in Europa gecanceld, omdat de vraag naar tickets zo hard is gedaald. Het gaat vooral om vluchten van en naar Italië maar ook voor vluchten naar andere bestemmingen is minder animo, zo meld het concern. KLM biedt alle reizigers die een vlucht hebben geboekt in de komende weken de mogelijkheid om deze kosteloos om te boeken. Volgens de onderneming voeren steeds meer landen vanwege het nieuwe coronavirus uit voorzorg strengere reisbeperkingen in. Dit kan gevolgen hebben voor geplande reizen.

Bij zusterbedrijf Air France is een soortgelijke regeling van kracht. Doorgaans rekenen KLM en Air France tussen de 70 en 150 euro wijzigingskosten. Voor boekingen tot en met 30 maart en voor reizen met vertrek tot en met 30 mei vervallen de kosten voor het omboeken. Als een nieuwe reis duurder uitvalt, moet het verschil wel worden bijgelegd.