Lonely Planet heeft de Deense hoofdstad Kopenhagen uitgeroepen tot ’s werelds beste reisbestemming in de categorie ‘Beste Steden’ om te bezoeken in 2019. Ieder jaar publiceert het gerenomeerde reisplatform Lonely Planet de ‘Best in Travel’ gids met daarin tips, trends, belevenissen en top-10 lijsten voor reizigers die op zoek zijn naar hun volgende bestemming.

Kopenhagen

“Denmark’s capital of cool is unstoppable”, zo omschrijft Lonely Planet de nummer 1 bestemming Kopenhagen. De hoofdstad staat al enige tijd bekend om het Scandinavische design en de vernieuwende architectuur. Eén van de kwaliteiten die in de laatste jaren hebben bijgedragen aan deze benoeming en de toename in het aantal toeristen zijn de florerende eetcultuur, duurzame innovaties en de nieuwste attracties verspreid over de hele stad. Kopenhagen bevindt zich bovendien te midden van een hotel boom. In de komende vier jaar worden ongeveer 8.500 nieuwe hotelkamers gerealiseerd bovenop de al 21.000 bestaande kamers. Hiernaast zal de voltooiing van de metrolijn, welke in de zomer van 2019 wordt verwacht, bijdragen aan een verbeterde logistiek voor de toerist.

Food

De hippe hoofdstad van Denemarken is niet te stoppen. Foodies zijn razendenthousiast over de nieuwe locatie, de stadsboerderij en de revolutionaire Scandinavische menu’s van New-Nordic Noma. OOk de restaurants Kadeau of de meer toegankelijke Høst en Mes zijn populair. Streetfood maakt ook een sterkte groei door, vooral op Refshaleøen, waar een voormalige scheepswerf is omgevormd tot de Reffenmarkt. Attractiepark Tivoli bestrijdt de winterdip met een nieuw februariseizoen en afvalverwerkingscentrum Amager Bakke maakt indruk met de skihelling en wandelpaden op het dak. Het Danish Architecture Center is verhuisd naar het opwindende culturele centrum BLOX van Rem Koolhaas, en met de oplevering van metrolijn Cityringen in mid-2019 wordt het nog makkelijker om de stad te doorkruisen.

Architectuur en musea

Kopenhagen is schoon, groen en compact en daarmee een lichtend stedelijk voorbeeld. In het centrum zie je meer fietsen dan auto’s en het diepblauwe water van de haven is schoon genoeg voor een zomerse duik. De skyline wordt nog beheerst door oude koperen torens, maar de stad neemt ook zeker het voortouw in architectuur. Eeuwenoude paleizen, kerken en pakhuizen staan zij aan zij met gewaagde moderne gebouwen en de voormalige slagerswijk is bezaaid met galerieën, restaurants met lokale producten en hippe indiebars. Goed georganiseerde musea barsten van het culturele kapitaal, van Vikingsieraden en koninklijke juwelen tot Deens industrieel ontwerp en de grootste verzameling islamitische kunst van Scandinavië. Een must-see is het Louisiana Art Museum met een kunstcollectie van wereldklasse, bestaande uit Deense en internationale kunstenaars van moderne en hedendaagse kunst, de beeldentuin en de adembenemende omgeving waarin het museum zich bevindt.

TIP: Met de Copenhagen Card kan je tijd en geld besparen tijdens een stedentrip Kopenhagen!