Terwijl in Nederland de culturele sector zwaar onder druk staat, pompt de regering van Hongkong de komende jaren miljarden euro’s in de bouw van musea en culturele instellingen. Paradepaardje wordt het West Kowloon Cultural District dat een van de grootste cultuurprojecten ter wereld gaat worden. In de eerste fase gaat het 17 cultuurpaleizen omvatten waaronder het Chinese operahuis Xiqu Centre, het M+ museum – een nieuw museum voor moderne kunst – verschillende concerthallen en een park van 23 hectare.

‘Dit hele project moet het culturele aanzien van Hongkong een geweldige impuls gaan geven,’ stelt Dawn Page, directeur Hong Kong Tourism Board UK en Noord-Europa. Zo moet het M+ museum de status gaan krijgen die het Tate Modern in Londen en het MoMa in New York hebben. Het Britse architectenbureau Foster & Partners heeft de opdracht gewonnen voor het masterplan. Naar verwachting wordt fase 1 in 2015 opgeleverd.

M+ museum

Het M+ museum is ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron en krijgt de vorm van een omgedraaide letter T. Het pand komt op een prominente plaats voor het 484 meter hoge International Commerce Centre ICC. De collectie zal zich concentreren op kunst uit de 20ste en 21ste eeuw uit Hongkong, China en overig Azië.

Cultuurliefhebbers komen eerder aan hun trekken met bijvoorbeeld het Very Hong Kong Festival van 7-15 december, tot 29 december voorstellingen van Chinese Cantopera, het Hong Kong Arts Festival van 18 februari tot 22 maart 2014, het Hong Kong International Film Festival in maart 2014 en Art Basel van 15-18 mei 2014, de grootste internationale kunsttentoonstelling ter wereld voor Moderne en Eigentijdse Kunst.

Nadere info op de website van Discover Hongkong met als zoekwoord Culturele Kaleidoscoop Programma.