Waar vroeger vliegtuigen landen op de Kai Tak luchthaven van Hongkong, zullen medio 2013 de eerste cruiseschepen gaan aanmeren langs de hypermoderne nieuwe cruise terminal. De voormalige landingsbaan van Kai Tak in Victoria Harbour wordt getransformeerd tot een state-of-the-art cruise terminal waar de allergrootste cruiseschepen ter wereld straks kunnen aanmeren. De kade wordt 850 meter lang en biedt plaats aan schepen tot een lengte van 360 meter. De terminal biedt plaats aan twee cruiseschepen. Door een super efficiënte ontscheping kan de douane zo’n 3000 passagiers per uur afhandelen.

Het ontwerp van de cruise terminal is in handen van de Britse architect Norman Foster. Met de opening van de nieuwe terminal verwacht de Hong Kong Tourism Board de positie van de stad als start- of eindpunt van een cruise verder te verstevigen en een positieve economische impuls door de bestedingen van cruisepassagiers in de stad.

Kai Tak, de voormalige luchthaven van Hongkong, was tot 1998 in gebruik en stond wereldwijd bekend vanwege de spectaculaire aanvliegroute langs de wolkenkrabbers in Kowloon. Toen de nieuwe luchthaven Chek Lap Kok op Lantau eiland werd geopend wees de regering het terrein van de oude luchthaven aan als locatie voor een nieuwe cruise terminal. Eind 2009 begonnen de werkzaamheden voor het megaproject waarvan de eerste fase medio 2013 afgerond wordt: de drie verdiepingen tellende terminal en de eerste ligplaats zijn dan gereed. De tweede ligplaats komt in 2014 beschikbaar. Het dak van de terminal wordt een landschapstuin van meer dan 20.000m² en toegankelijk voor het publiek. De huidige aanlegplaats voor cruiseschepen Ocean Terminal in Tsim Sha Tsui blijft na opening van Kai Tak gewoon open.

In de buurt van de terminal bevinden zich enkele toeristische attracties waaronder de Chi Lin Nunnery, een enorm Boeddhistisch tempelcomplex en de Wong Tai Sin tempel, een van de grootste en bekendste tempels van Hongkong. Ook nabij is het authentieke vissersdorpje Lei Yue Mun. In 2011 ontving Hongkong ruim 1,5 miljoen cruise passagiers.

Meer toeristische informatie over Hongkong vind je op de website www.discoverhongkong.com/dutch.