De nieuwe Italiaanse regering heeft plannen om de gratis toegang tot staatsmusea op elke eerste zondag van de maand af te schaffen. De musea moeten voortaan zelf beslissen of ze op bepaalde dagen gratis toegang bieden. Dat verklaarde de Italiaanse minister van Cultuur Alberto Bonisoli. De huidige regeling had volgens de minister nauwelijks invloed op de bezoekersaantallen.

Bezoekers

Het aantal bezoekers in de Italiaanse musea is de laatste jaren wel fors gestegen. Vorig jaar werden zelfs 7 miljoen meer bezoekers genoteerd dan in 2016. De populariteit van de Italiaanse musea is echter niet alleen te danken aan de gratis zondagopeningen, maar heeft vooral te maken met de herziening van het tariefsysteem dat de vorige minister van Cultuur in 2014 invoerde.

De meeste museumdirecties in Italië zijn blij met het plan van de regering. Uit onderzoek blijkt namelijk dat heel wat touroperators handig gebruik maakten van het systeem van de gratis zondagopeningen door buitenlandse toeristen op dergelijke dagen naar een museum of een archeologische site te sturen, maar ze desondanks toch een rekening voor dat bezoek presenteerden. De introductie van de gratis zondagen is wel gunstig gebleken om de drempelvrees voor musea te helpen overwinnen.

Rome

In hoeverre Rome, met enkele van de meest bezochte bezienswaardigheden en musea ter wereld, zal inspelen op de nieuwe beslissing wordt binnenkort duidelijk. Hoe dan ook zijn er in Rome regelmatig speciale evenementen waarbij de toegang tot bepaalde musea en sites gratis is. Anderzijds vallen de toegangsprijzen in de Romeinse musea nog best mee, zeker gezien de immense en spectaculaire hoeveelheid kunstschatten die er te bewonderen zijn.