In Lille en haar randgemeenten is men momenteel druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor het Fantastic festival. Vanaf het openingsweekend op 5,6 en 7 oktober barst dit culturele festijn los. Fantastic 2012 is een initiatief van de stichting Lille3000 die driejaarlijks Lille op zijn kop zet met een bijzondere kunst- en cultuurmanifestatie voor groot en klein waar je ogen en oren tekort komt. Fantastic duurt drie maanden.

Openingsweekend

Op 6 oktober 2012 openen de festiviteiten rond Fantastic 2012 met een grote parade door de straten van Lille. Een immens monster van raffia gemaakt door kunstenaar Nick Cave drijft over de verzamelde menigte. Het Nationaal Orkest van Lille speelt op de Grand’Place de Bolero van Ravel. Niet schrikken als je allerlei vreemde personages tegen komt want de organisatie roept iedereen op om een bizarre outfit aan te trekken voor de openingstocht. Vuurwerk en nevel worden de ingrediënten van een bovennatuurlijke cocktail, om de hele avond lang van te genieten. De openingsparade is tevens het startschot van meer dan 500 evenementen die drie maanden lang de stad en haar randgemeenten in haar greep zullen houden.

Metamorfoses

Lille ondergaat een ware metamorfose en transformeert zich tot één grote culturele attractie. Op letterlijk elke straathoek valt er iets te zien, met meer dan 25 installaties: een huis dat uit de lucht lijkt te zijn gevallen, een ufo die is geland in het treinstation en een immens rookgordijn als je de stad binnenloopt. Ook Nederlandse en Vlaamse kunstenaars nemen deel: Hans op de Beeck (B) en Folkert de Jong, Ellen Kooi en Atelier van Lieshout uit Nederland. Maar de kunst ligt niet alleen op straat, ook de musea in Lille pakken uit met weergaloze exposities in het teken van fantasie en magie.