EasyJet gaat de strategie voor de Italiaanse markt aanpassen. De luchtvaartmaatschappij zal vanaf 2016 meer aanwezig zijn in Milaan, Napels en Venetië. Daarom zullen de toestellen en bemanning in Rome Fiumicino vanaf april volgend jaar verhuizen naar Malpensa en Napels.

De basis in Milaan Malpensa – met achttien toestellen de tweede grootste van easyJet – zal vanaf volgende zomer nog eens drie vliegtuigen extra gebaseerd krijgen. De basis in Napels zal groeien van drie naar vier toestellen. Er komt daarenboven ook een nieuwe basis in Venetië met nog eens vier Airbussen. EasyJet wil niet alleen meer toeristen naar Venetie lokken, ze willen ook dat het percentage zakenreizigers op de vluchten (nu 28% op de verbindingen van en naar Venetië) verder aangroeit.

Rome

Anderzijds presteert de basis in Rome Fiumicino volgens easyJet onder de verwachtingen en dat is vooral te wijten aan de hogere passagierstaxen (die sinds 2012 meer dan verdubbeld zijn). Ook de stijgende inflatie de komende jaren is doorslaggevend. “Daarenboven is de passenger experience in Fiumicino zeer slecht, waardoor de stiptheid en klantentevredenheid een enorme duik hebben genomen na de recente capaciteitsverhogingen”, aldus een woordvoerder van easyJet.

EasyJet zal nog wel blijven vliegen op Rome maar vanaf april 2016 zullen er geen vliegtuigen en bemanning meer gestationeerd zijn op het vliegveld. Het personeel zal herverdeeld worden over de andere bestaande basissen en de nieuwe basis die vanaf februari 2016 in Barcelona El Prat opgericht zal worden. Daar komen drie Airbussen om de marktpositie van de Britse lagekostenmaatschappij in Catalonië verder te versterken.