In het weekend van 7 en 8 september viert de Duitse stad Düsseldorf haar 725-jarig bestaan. Hoewel Düsseldorf ‘dorp aan de rivier Düssel’ betekent kreeg het al in augustus 1288 stadsrechten van Graaf Adolf van Berg. Door de eeuwen heen groeide het handelsstadje uit tot de huidige hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Düsseldorf grijpt het jubileumjaar aan voor het organiseren van vele activiteiten en festiviteiten. Hoogtepunt in het feestgedruis wordt het weekend van 7 en 8 september dat geheel in het teken zal staan van een reis door de tijd; het verleden en het heden worden belicht en ook kunnen toeristen en inwoners en een blik in de toekomst van de stad werpen.

Historische markt

Het weekend van 7 en 8 september verrijst voor het stadshuis een historische markt. Ten tijde van Anna Louisa de Medici – tussen 1691 en 1716 – floreerde Düsseldorf als een barokstad en groeide het uit als centrum voor Europese kunst. Na de Franse bezetting in de 18e eeuw en bijbehorende vernieling van de stad werd op last van Napoleon begonnen met de wederopbouw. Om 11.00 uur arriveert Jan Wellem – de keurvorst die getrouwd was met Anna Maria Louisa de Medici en van eminent belang is geweest voor de ontwikkeling van de stad – met een muzikaal gevolg op het stadshuisplein waarna er beide dagen een keur aan activiteiten plaatsvinden: nagebootste gevechten van soldaten, Barok dansen, koorddansen met acrobatiek, chique modekleding anno 1700, muziek, gedichten van Heinrich Heine, de werking van de stoommachine en veel meer.

Op de Burgplatz en aan de Rijnpromenade krijgt het hedendaagse Düsseldorf aandacht. Tientallen organisaties tonen er hun bijdragen aan de totstandkoming van het moderne Düsseldorf. Op de hoofdbühne veel muzikale optredens en andere voorstellingen.

Voor een blik in de toekomstvisie van de stad kan men het gedeelte van de Rijnpromenade bezoeken tussen de Alter Hafen en de Johannes-Rau-Platz. Hier presenteren tientallen bedrijven hun toekomstplannen voor de ontwikkeling van hun stad.

Voor nadere info over het jubileumjaar en de festiviteiten zie www.duesseldorf-tourismus.de en www.duesseldorf.de/725.