Veel zakgeld heb je niet nodig wanneer je een stedentrip naar Praag boekt. Praag staat bol van budgetvriendelijke bezienswaardigheden en veel hotspots zijn gratis! Ook al ben je nooit in Praag geweest toch weet je waarschijnlijk wel hoe de astronomische klok eruit ziet. Op veel kerst- of nieuwjaarskaarten prijkt dit beroemde uurwerk. Ga tijdens je citytrip op ontdekkingstocht in Praag en je zult merken hoe portemonnee-vriendelijk de stad is. Tijdens je weekend in Praag zul je versteld staan hoeveel er te zien is zonder één cent uit te geven. Hier is ons lijstje met de mooiste, gratis bezienswaardigheden die je tijdens je citytrip naar Praag gezien moet hebben.

Karelsbrug

De Karelsbrug is hét icoon van Praag, misschien een beetje afgezaagd, maar je moet er echt overheen gelopen zijn tijdens een bezoek aan Praag. Wanneer je er toch bent, sta dan even stil bij het standbeeld van Jan van Nepomuk (het achtste beeld aan je rechterhand wanneer je richting Burcht loopt). Op de sokkel zie je een vallende priester. Het aanraken brengt geluk en je zult nog een keer naar Praag komen. (Wij kwamen meerdere malen terug naar Praag. Omdat we de vallende priester hadden aangeraakt? Waarschijnlijk door het goedkope bier en de vele bezienswaardigheden…).

Astronomische klok

Je citytrip naar Praag is alleen compleet wanneer je de astronomische klok hebt gezien. Wanneer je even voor het hele uur een drom mensen ziet die zich naar het Oudestadsplein haasten, loop ze dan achterna. (dat is de makkelijkste manier om niet de weg kwijt te raken in de kronkelige straatjes van de Oude Stad). Let goed op en knipper niet met je ogen want het schouwspel van de astronomische klok duurt nog geen minuut.

John Lennon-muur

Een doodnormale muur die in de jaren 80 een protestmuur werd, vol gekalkt met graffiti. Het begon als een eerbetoon aan John Lennon en ontwikkelde zich tot een tegengeluid tegen het communisme. Tijdens het communistische regime kalkten activisten ’s nachts protestleuzen op de muur en overdag boende de politie de muur weer schoon. Na de Fluwelen Revolutie in 1989 werd de muur een toeristische attractie. Neem een spuitbus mee en schrijf er ook een leuze op, politiek getint of anders. Dit is een van de muren in Praag waar je legaal op mag schrijven.

Letna

Ga op een doe-het-zelf wandeling over de Letna, een van de zeven heuvels van Praag. Letna is een uitgestrekt park met schaduwrijke bomen, wandelpaden en vergezichten over de stad. Van hieraf heb je het mooiste uitzicht op de Moldau en drie van de bruggen in Praag. De middelste is de Karelsbrug. Het opvallendste monument op Letna is de gigantische metronoom. Ooit stond hier het 30 meter hoge Stalinmonument dat werd opgeblazen met behulp van 800 kilo explosieven. Stalin was in diskrediet geraakt toen hij beschuldigd werd van massamoord. Niet gratis, maar wel een aanrader, is de biertuin op Letna. Schuif aan, drink Tsjechisch bier en knoop een praatje aan met Tsjechen en toeristen.

Kampa

Kampa is een eilandje in de Moldau vlak onder de Karelsbrug. Het centrum van Kampa is een langgerekt plein omzoomd door bomen en doet een beetje Frans aan. Er is hier altijd iets te doen: de Paasmarkt met Pasen en de Kerstmarkt met Kerstmis en tussendoor de lente- en herfstmarkt met oude ambachten en stalletjes om Tsjechische specialiteiten te proeven zoals Praagse ham (let op: niet gratis en de prijs is per 100 gram!). Voor het Kampa Museum staan drie gigantische sculpturen van kruipende baby’s, het werk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny. Dezelfde baby’s kruipen omhoog langs de telecommunicatietoren in de wijk Vinohrady.

Meer informatie en tips over Praag vind je op Praag-Nu.nl