De Italiaanse spoorwegen krijgen vanaf 28 april concurrentie op het hogesnelheidsspoor. Op het traject Napels-Rome-Florence-Bologna-Milaan start de nieuwe spoorwegmaatschappij Nuovo Trasporto Viaggiatori (NTV) haar diensten. Daarmee is NTV de eerste spoorwegmaatschappij in de wereld die de open toegang van het spoor benut om een concurrerende hogesnelheidstrein te starten.

Kosten nog moeite zijn gespaard. Zo heeft het bedrijf voor 1,5 miljard euro 25 hypermoderne hogesnelheidstreinen besteld. Het gaat om treinen van het type AGV, die door fabrikant Alstom wordt gezien als de opvolger van de TGV. De treinen kunnen snelheden behalen tot 360 kilometer per uur! De 200 meter lange trein bestaat uit 11 rijtuigen en is voorzien van een restauratie en gratis wifi.

Napels – Rome – Milaan

De nieuwe hogesnelheidsduivels zullen als eerste te zien zijn tussen Napels, Rome en Milaan. Nu kan de reiziger tussen deze plaatsen al ieder uur gebruik maken van de hogesnelheidstreinen van de Italiaanse Spoorwegen. Vanaf 28 april komen daar acht ritten van de NTV bij. Dat is slechts het begin. Want NTV wil in Italië uiteindelijk meer dan 50 treinritten per dag gaan aanbieden.

In 2015 hoopt NTV een marktaandeel van 20 prcent te hebben en dagelijks 30.000 reizigers te vervoeren. Per jaar zou dat neerkomen op 10 miljoen reizigers met 3,3 miljard reizigerskilometers. Daarvoor verwacht de maatschappij uiteindelijk 1.000 medewerkers nodig te hebben, waarvan de helft nodig is als treinsteward. Om de 50 treinritten uit te voeren zal het bedrijf jaarlijks 140 miljoen euro infraheffing moeten betalen aan spoorbeheerder RFI.

Zie ook Alles over Rome en alles over Florence