Wil je eens carnaval vieren met een andere beleving dan die wij in eigen land kennen maar niet naar de andere kant van de wereld reizen? Dan is het carnavaleske feestgedruis in de Franse stad Duinkerken zeker een optie. Daar vindt sedert jaar en dag tussen eind januari en begin maart het grootste, gekste, luidste en meest bruisende carnaval van heel Frankrijk plaats.

Hoogtepunten zijn de mega-optocht op zondagmiddag 10 februari in het centrum van Duinkerken en de eveneens imponerende stoet op zondag 17 februari in de badplaats Malo-les-Bains. Praalwagens laten ze hier voor wat het is, de tienduizenden bezoekers uitgedost in kleurrijke kostuums en pruiken lopen met parasols door de stad en zorgen voor een luidruchtig en zeer uitgelaten sfeer. Iedere zaterdagavond vindt er in het Congresgebouw van 22.00 tot 05.00 uur een levendig carnavalsbal plaats.

Oorsprong

De geschiedenis van het carnaval in Duinkerken is verbonden met de vissers die gedurende eeuwen de visgronden van IJsland opzochten. Ze bleven maanden weg van huis en aan de vooravond van hun vertrek werd er behoorlijk feest gevierd. Vanaf de 18de eeuw trokken de vissers samen met hun families door de straten van Duinkerken en zetten maskers op. Het was het begin van de ‘Visscherbende’, een kleurrijke, levendige optocht, die nog altijd het hoogtepunt van het carnavalfeest vormt. Op maandag 11 februari is er de optocht van de ‘bande de la Citadelle’ en dinsdagmiddag het ‘carnaval van Rosendael’. Centrale figuur in de optochten zijn Reuze Papa en zijn echtgenote Reuzin Dame Gentille die beiden omringd worden door metershoge bewakers.

Verkleedpartij

De kostuums van de carnavalsvierders zijn bijzonder gevarieerd, origineel en kleurrijk. Mannen zijn dikwijls verkleed als vrouw, compleet met jurk, kousen en jarretelgordel. Zingend trekt de stoet door de straten van de stad met in de voorhoede muzikanten met fluit, trommel en koperen blaasinstrumenten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland waar jaarlijks nieuwe carnavalsliederen gecomponeerd worden zingt men hier jaar in jaar uit hetzelfde repertoire liederen.

Haring gooien

Een vast onderdeel van de festiviteiten is het ‘Jet d’z’harengs’ – haringwerpen. Om het visverleden te eren gooit de burgemeester van Duinkerken rond de klok van 16.00 vanaf het balkon van het stadhuis honderden in cellofaan verpakte gerookte haring naar de feestgangers. Tussendoor zwiept hij plastic kreeften het publiek in, degenen die deze vangen kunnen het bij een plaatselijke visboer omruilen voor een levend exemplaar.

Informatie over Duinkerken vindt men op www.duinkerke-toerisme.com.