Op 20 september opent in het centrum van Brussel het grootste Belgische chocolademuseum haar deuren: Belgian Chocolate Village. Het museum bevindt zich in de voormalige chocolade- en koekjesfabriek Victoria in de gemeente Koekelberg waarvan het industrieel verleden een hechte band heeft met chocolade.

Op maar liefst 900 vierkante meter wordt elk facet van de Belgische chocoladeproductie, -geschiedenis en -tradities belicht. In het chocolademuseum is onder meer een unieke tropische serre met onder andere, cacaobomen en verschillende specerijen die in chocolade verwerkt worden. Chocoladeliefhebbers ook deelnemen aan chocolade ateliers en er is ook een boetiek en een proefsalon.

Victoria

Het industrieel verleden van de gemeente Koekelberg is doordrenkt met chocolade. De chocoladefabriek Victoria vestigt er zich op het einde van de 19e eeuw en werft naamsbekendheid naast Côte d’Or en Jacques. In de jaren 50, werken er 1.500 personen in de fabriek van Koekelberg en worden er 6.000 ton chocolade en 4.000 ton koekjes geproduceerd.

In 1969 verhuist de fabriek. Verschillende bedrijven hebben er elkaar opgevolgd waaronder Godiva tot in 2000. In deze periode wordt de locatie één van de grootste projecten van Brussel in de verbouwing van grote industriële ruimtes in lofts. In 2005 heeft de gemeente temidden van de lofts een ruimte van 900m2 verworven om er een toekomstig Chocolademuseum te verwelkomen. Bovenaan de monumentale trappen zijn er prachtige keramische fresco’s die de fabriek weergeven.

Dorp van de Belgische chocolade

Op zich zijn er meer plekken in Brussel en elders in België die gewijd zijn aan chocolade. Maar het Belgian Chocolate Village, gelegen in de nabijheid van de Basiliek van Koekelberg, wil het chocolade-hart van Brussel worden en één van Europa’s grootste musea gewijd aan chocolade.