Het vliegveld van Praag (PRG) is bekroond als best bereikbare luchthaven van Europa. Voor het onderzoek is er gekeken naar de luchthavens die het populairste zijn onder Nederlandse reizigers. Berlijn (TXL) heeft de tweede plek veroverd en Venetië (VCE) maakt de top drie compleet. Dit blijkt uit een onderzoek van GoEuro, het reisplatform voor treinen, bussen en vluchten. Het onderzoek onder zeventig luchthavens in Europa is gebaseerd op basis van gegevens over de afstand van de luchthaven naar stadscentrum, vervoersmiddel, transfertijd en reiskosten.

Praag

Vaclav Havel Airport Prague, het vliegveld van Praag, is als beste bereikbare luchthaven bekroond door Nederlandse reizigers. Het vliegveld ligt 15 kilometer van het stadscentrum. Daardoor ben je lekker snel van de gate in het centrum van Praag, namelijk een kwartier. Dit ritje kost je slechts € 0,90. De tweede plaats is voor Berlijn (TXL). De afstand van de luchthaven is 10 kilometer en met de bus ben je binnen 20 minuten in het centrum van de Duitse hoofdstad voor €2,80. Venetië (VCE) sluit de top drie af. De snelste manier om in het centrum van de lagunestad te komen is de bus. Dit 12 kilometer lange tripje duurt 20 minuten en kost 8 euro.

Als het op snelste transfer aankomt is de luchthaven van Nice (NCE) de beste keus. Binnen 5 minuten sta je in het centrum van deze Zuidfranse stad. Bij luchthaven Frankfurt-Hahn ben je minder snel in het centrum. Met een transfer van 85 minuten is dit de langzaamste uit de lijst. Voor de goedkoopste transfer moet je in Wrocław (WRO), Polen zijn. Een busritje van het vliegveld naar het centrum kost je slechts € 0,72. Daarentegen is Stockholm (ARN) de duurste. Met 29 euro voor een transfer van het vliegveld naar het centrum eindigt dit vliegveld onderaan.

Italië en Spanje populair

Naast Praag, Berlijn en Venetië staan ook de luchthavens van Barcelona (BCN), Madrid (MAD), München (MUC), Milaan (MXP), Rome (FCO), Londen (LHR) en Parijs (CDG) in de top 10. In de top van de ranglijst staan veel luchthavens in Italië en Spanje. Daaruit kan geconcludeerd worden dat beide landen nog altijd populaire bestemmingen zijn onder Nederlandse reizigers.

Ga voor meer informatie over het onderzoek van GoEuro naar www.goeuro.nl/vluchten/luchthavens.