Belgrado komt steeds meer in trek als bestemming voor een stedentrip. In 2011 trok de hoofdstad van Servië 19% meer Nederlandse bezoekers dan het jaar daarvoor en steeg het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten zelfs met 22%. Belgrado profileert zichzelf als een hippe stad met een mix van interessante bezienswaardigheden, cultuur en ontspanning. Ook het prijsniveau is voor westerse toeristen nog zeer aantrekkelijk. Voor 2020 stelt de stad zich kandidaat als Europese Culturele hoofdstad.

Belgrado ligt in het hart van de Balkan op iets meer dan twee uur vliegen vanaf Nederland. Door zijn strategische ligging aan de monding van de Sava in de Donau, op het kruispunt van oost en west, bestaat de stad uit een bijzondere mix van culturen.
De stad telt vele historische bezienswaardigheden waaronder het beroemde Fort Kalemegdan en het gelijknamige park, Sint Sava, de tweede grootste orthodoxe kerk van de wereld, het graf van Tito en verschillende monumenten in de oude binnenstad. Belgrado kent tevens veel evenementen en festivals, en men kan er heerlijk ontspannen in de vele parken, restaurants en cafés. Belgrado staat bekend om haar bruisende nachtleven en wordt door Lonely Planet zelfs omschreven als de nummer één uitgaansstad ter wereld.