Barcelona is een geweldige stad. Als je vertelt dat je de stad gaat bezoeken, word je vaak met een mengeling van enthousiasme en jaloezie aangekeken. Natuurlijk wil je ook graag een leuk souvenir meenemen in je koffer na een stedentrip naar deze bruisende Catalaanse hoofdstad. Koop die niet bij een van de vele souvenirshops die Barcelona rijk is, maar ga op zoek naar een écht leuk aandenken aan de stad, aan de hand van deze tips voor een karakteristiek souvenir!

Vermijd de Ramblas

Voor een leuk souvenir kun je beter de schreeuwerige toeristenshops op de Ramblas vermijden. Ze zijn niet alleen duur, maar ook weinig origineel. Bovendien vind je er nog amper lokale verkopers.

Souvenir 1: Originele ansichtkaarten
Wat begon als een ansichtkaarten-project, is uitgegroeid tot een ultra-hippe en tegelijkertijd vintage bestendige souvenirwinkel. Voor originele souvenirs ga je zeker even bij Urbarna aan de Calle Marcé langs. Van ansichtkaart tot noteblock, van tas tot t-shirt of grappige accessoire. Hier kun je mee thuiskomen!

Souvenir 2: Sardana dansinstructies
Ook zelf wat improviseren kan leuk zijn en scheelt bovendien geld. Wat dacht je van een zaterdagavond of zondagmiddag rondhangen op de trappen voor de Kathedraal (Catedral Basilica de Barcelona)? Met een klein notitieblokje op schoot en je fotocamera in de aanslag, kun je heel eenvoudig een do-it-yourself souvenir samenstellen: een sardana-dansinstructie-pakket. De Sardana is een typisch Catalaanse dans, waarbij mannen en vrouwen elkaar – hoog in de lucht – de handen vasthouden en in een ronde kring ritmisch voetenwerk uitvoeren. Bestudeer zorgvuldig de verschillende danspasjes die de overwegend oudere generatie Catalanen gratis en met veel plezier voor je uitvoert. Schrijf ze op, teken ze uit of maak er een boeiende korte video over. Leuk voor je opa of oma!

Souvenir 3: Chocolade stoeptegels
Barcelonezen zijn echte levensgenieters, dat zie je aan de vele chocolatiers die de stad rijk is. Het ´bruine goud´ gaat hier met liefde over de toonbank. Wat dacht je van een reep heerlijke chocolade in de vorm van stoeptegels uit de luxe winkelstraat Passeig de Gracià? Ideaal voor je chocaholic partner thuis. Verkrijgbaar bij Chocolatier Enric Rovira in witte, melk en pure chocolade.

Souvenir 4: Carganer: een poepende boer-beeldje
Wil je echt laten zien dat je Barcelona van binnenuit hebt leren kennen, dan kan een carganer niet in je souvenirpakket ontbreken. Dit kleine stenen beeldje in de vorm van een poepende Catalaanse boer, is het ultieme sluitstuk in de Catalaanse kerststal. Heb je niets met kerst, maar wel met het idee? Een poepende Guardiola, Simpson of Obama horen ook tot de collectie. Een uitgebreid aanbod vind je bij XXX (Torroella de Montgrí fabrica Carganer.) Je kunt de beeldjes het hele jaar door online bestellen. En ze zijn leuk voor iedereen. Ook voor jezelf, dus!

Souvenir 5: Lomografie
Geen zin in standaardfoto´s? Nog altijd fan van analoge fotografie tegen beter weten in? In voor hippe retro fototoestellen? Dan kun je in Barcelona gerust je hart op halen bij de Lomography Gallery Store aan de Rosic, 3 esquina Mirallers. Al eens gefotografeerd met een blikje sardientjes, een Olga of een Diana? Vast niet. Ontdek-je-favoriete-plekje aan de hand van een van de speciale ´plastic fantastic´LOMOGRAFIE camera´s. Met deze lichtlekkende camera maak je de origineelste kiekjes tijdens je verblijf in de culturele stad. Gegarandeerd origineel!

Een handige thuisbasis in het centrum

Leuk, allemaal. Maar waar verblijf je? Daar biedt Oh-Barcelona de uitkomst voor! Oh-Barcelona biedt keuze uit 400 appartementen in de stad, in het centrum of in een rustige buitenwijk. Zo heb je bij aankomst direct een handige thuisbasis in het centrum. Tevens kun je via hen een hotel of hostel boeken, van eenvoudig tot luxueus.