Amsterdam is de meest veganvriendelijke hoofdstad van Europa. Parijs en Lissabon komen op plaats twee en drie. Dat blijkt uit een onderzoek onder 10 Europese hoofdsteden door de website Happy Cow en Holidu, de vergelijkingssite voor vakantiehuizen. Voor het bepalen van de plaats op de ranglijst is gekeken naar het aantal veganistische restaurants en restaurants en supermarkten met veganistische opties in verhouding tot het aantal inwoners van de steden.

Veganistisch

Wie zijn koffers pakt om andere Europese landen en steden te ontdekken, kan tegenwoordig in bijna elke stad kiezen uit een ruim aanbod aan veganistische restaurants. Liefhebbers van de plantaardige keuken die op vakantie zelf iets lekkers willen koken, vinden in talloze gewone, biologische en veganistische supermarkten alles wat ze nodig hebben. Of ze proberen tijdens een citytrip elke dag een van de vele diervrije gerechten in restaurants of cafés.

Amsterdam

In Amsterdam en Parijs is dat geen enkel probleem. In de grachtenstad vind je bijna op elke hoek van de straat restaurants, cafés en bistro’s met de meest uiteenlopende veganistische gerechten. Parijs behoort ook tot de veganistische topsteden. Hier kunnen fijnproevers zelfs van compleet plantaardige driegangenmenu’s genieten. De derde plaats is voor Lissabon, want de Portugese metropool heeft duidelijk meer te bieden dan alleen maar stokvis en het beroemde custardtaartje pastéis de nata. Hier is het in een groot aantal restaurants al heel gewoon om zonder dierlijke producten te koken.

Scandinavië

De Scandinavische steden doen het ook goed. Met zijn ruime aanbod aan veganistische restaurants tussen de scherentuin en de smalle straatjes van Gamla Stan staat Stockholm op de vierde plaats in de ranglijst, Kopenhagen op de zesde en de Noorse hoofdstad Oslo op de negende. Berlijn staat tussen deze steden met zijn veganistische aanbod op de vijfde plaats. Dit bevestigt nog een keer hoe sterk de vegan trend zich ook hier heeft ontwikkeld. In Praag heeft het toerisme er zeker toe bijgedragen dat bezoekers naast knoedels en vlees tegenwoordig ook steeds meer veganistische gerechten op de menukaart aantreffen. In Wenen komen veganisten eveneens ruim aan hun trekken: aan restaurants en vegan supermarkten ontbreekt het in de Oostenrijkse hoofdstad in ieder geval niet.

Londen

Londen staat op de ‘laatste plaats’ van deze vegan top-10. Dat heeft een eenvoudige reden: de Engelse metropool is gigantisch groot en daarom duurt het voor sommige Londenaren iets langer om bij een veganistisch restaurant te komen. Het culinaire aanbod van Londen is net zo multicultureel als zijn inwoners. Overal langs de Theems op foodmarkten en festivals, in delicatessenzaken en zelfs in speciale franchiseketens kunnen veganisten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat de lekkerste plantaardige gerechten proberen.