Amsterdam krijgt jaarlijks 8 miljoen buitenlandse reizigers over de vloer die een overnachting boeken. Daarmee staat de hoofdstad op plek vijf van de Europese ranglijst, nog vóór Rome. Reizigers geven hier 4,2 miljard dollar uit. Dat blijkt uit de Global Destinations Index van Mastercard. Daarbij worden alleen de internationale bezoekers geteld. Buiten Amsterdam staan er geen andere Nederlandse steden in de index. Wil je een aantal dagen in Amsterdam verblijven? Dan raden we aan een goedkoop Ibis hotel in Amsterdam te boeken om het optimale uit de stad te halen.

Bangkok de nummer één

Wereldwijd staat volgens de index het Thaise Bangkok bovenaan, met 21,5 miljoen buitenlandse overnachtingen, op de voet gevolgd door Londen. In Europa staan Londen en Parijs aan de top, gevolgd door Istanbul. Amsterdam staat vlak achter Barcelona. In Rome zijn ruim 7 miljoen buitenlandse overnachtingen.

Parijs en Shanghai

Bij de overnachtingen zoals Mastercard die telt, gaat het niet alleen om toeristen, maar ook om zakenreizigers. Ruim een kwart van de internationale overnachtingen in Amsterdam komt voor rekening van zakenmensen. Dat is meer dan in veel andere steden, hoewel Parijs nog wat hoger scoort. Uitschieter op de ranglijst is Shanghai in China, waar zakenreizigers meer dan de helft van de overnachtingen voor hun rekening nemen.

Toeristen en zakenreizigers

De laatste tijd leidt het grote aantal toeristen dat naar Amsterdam komt tot klachten van inwoners. De gemeente probeert toeristen ook een dagje in andere delen van het land te laten doorbrengen. Maar dat is nog niet zo’n succes. Amsterdam hoort niet bij de steden met de snelste groei van het aantal buitenlandse overnachtingen. Daar staan Hamburg, Berlijn, Istanbul en Kopenhagen bovenaan. Maar op Istanbul na is het aantal bezoekers in die steden flink lager dan in Amsterdam.